Home Copii mici 1-5 aniEducarea copiilor 10 metode educative ca sa ne pedepsim copiii

10 metode educative ca sa ne pedepsim copiii

de bebee
2,5K views

Comportamentul violent față de un copil nu are nicio scuză. Un copil trebuie educat, dar violența nu este una dintre soluții. Chiar drepturile omului condamnă tratamentul violent asupra minorilor. Așadar, nici părintele, nici altă rudă nu au voie să fie violenți cu copilul.

Pedeapsa aplicată unui copil ar trebui să corecteze comportamentul acestuia, iar dacă pedeapsa aplicată nu este eficientă, atunci ar trebui să încerci altceva. Niciodată nu trebuie să crezi că țipatul, urletele și furia vor avea vreun efect pe termen lung.

Atunci când privezi un copil de ceva, trebuie să te gândești ce a făcut, cât este de gravă acea situație și apoi să alegi o pedeapsă corectă. Nu îl poți priva o lună de desert doar pentru că nu a terminat de mâncat micul dejun.

Când copiii au parte de pedepse rezonabile, ei vor învăța că purtările rele vor avea întotdeauna consecințe neplăcute. Scopul pedepselor este:

1. Trezirea unor remușcări;

2. Conștientizarea greșelii;

3. Înțelegerea motivului pentru care a greșit. Rezultatul dorit ar trebui să fie o schimbare radicală a comportamentului.
10-metode-educative-ca-sa-ne-pedepsim-copii

Cum găsești cea mai bună metodă?
Activitatea de la care îl privezi trebuie să fie una de care îi pasă foarte mult. Dacă îl privezi de la ieșitul afară, dar îl lași la computer, nu ai rezolvat nimic. Interzice-i o activitate care îi face cu adevărat plăcere.

1.    În cazul în care copilul tău refuză să te asculte și nu vrea să își schimbe atitudinea, trimite-l în cameră. O mare greșeală pe care o fac mulți părinți este că îi lasă pe bunici sau prieteni să meargă la copil și să-l împace. Este o abordare greșită. Copilul va prinde ură pe tine și va crede că îl privezi de anumite activități doar pentru că nu îl iubești. În astfel de cazuri în care rudele intervin, situațiile neplăcute se vor repeta la nesfârșit.

2.    Copilul trebuie să respecte atunci când i se spune „Nu.” sau „Da.”. Acesta trebuie să știe că atunci când ai zis „Nu!”, situația nu va putea lua o altă întorsătură și nu va recurge la șantaj emoțional.

3.    Respectul pentru lucrurile cumpărate. Trebuie să prețuiască lucrurile pe care i le-ai cumpărat. Chiar dacă valoarea lucrurilor nu este foarte mare, tu ai muncit pentru acele jucării. Dacă vrea din ce în ce mai multe lucruri, ia-i pentru o perioadă chiar puținul pe care îl are. Pe viitor va deveni mai atent cu lucrurile lui și le va prețui cu adevărat.

4.    Dacă nu și-a terminat temele, atunci nu are voie la desenele animate preferate. Nu contează că desenul preferat începe la 15:00 și ar avea timp suficient să își termine temele după. Dacă ai impus o oră la care temele ar trebui începute/terminate, acea oră trebuie respectată. Pe viitor copilul își va organiza mai bine timpul, iar temele vor fi terminate la ora stabilită de tine.

5.    Mulți părinți au observat că de fiecare dată când sunt într-un loc public, copilul lor se transformă: se tăvălește pe jos pentru că vrea o jucărie foarte scumpă. Nu te lăsa impresionat de privirile cumpărătorilor. Vorbește-i cu calm, iar când ajungi acasă pedepsește-l. Este important să nu îi satisfaci fiecare moft, deoarece de fiecare dată va face același lucru în magazine.

6.    Nu abuza de televizor doar ca să ai mai mult timp pentru tine sau pentru activitățile din casă. Găsește activități pe care copilul tău le-ar iubi. La început poate va vrea numai la televizor, dar nu te lăsa înduplecat sau manipulat. Dacă în lipsa ta deschide televizorul deși nu avea voie, atunci interzice-i o săptămână vizionarea oricărui desen animat.

7.    Pentru fiecare greșeală trebuie să își ceară iertare. Dacă este prea mândru pentru a face asta, atunci trimite-l la colț pentru 10-15 minute. După aceste minute, îl poți îmbrățișa și îi poți explica din nou că ai făcut acest lucru pentru că-l iubești.

8.    Dacă refuză să-și strângă jucăriile, îl poți pedepsi prin a-i lua toate jucăriile pentru două sau trei zile. Trebuie să încerci să fii calm, chiar dacă în astfel de situații e aproape imposibil.

9.    Când nu vrea să vină la masă, nu-l mai lăsa nici tu afară cu prietenii sau la ora de înot etc.

10.    Trezitul de dimineață poate fi uneori o adevărată problemă. Prezintă-i dezavantajele de a nu merge la școală și dă-i exemple de țări în care copiii nu au parte de acest confort…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More