Home Scolari 10 metode să ne convingem copiii să citească

10 metode să ne convingem copiii să citească

de bebee
4,8K views
copil-care-citeste

Iată că, în zilele noastre, copiii sunt din ce în ce mai puţin atraşi de cititul unei cărţi, iar asta din cauza impactului mare pe care îl are tehnologia asupra lor. O parte din responsabilitatea acestui impact o au chiar părinţii. De cele mai multe ori, aceştia preferă să îi cumpere copilului un telefon nou, o tabletă, laptop sau alte gadgeturi pe care şi le doreşte copilul.

Această activitate, cititul unei cărţi, ar trebui să fie o plăcere în rândul celor mici, dar şi al celor mari. Plăcerea de a citi o carte trebuie cultivată de către părinți încă de când copiii sunt mici.

La început, părinţii le pot citi copiilor mici povestioare, astfel cei mici se învaţă cu acest ritual, de exemplu înainte de somn, şi se dezvoltă îndeosebi relaţia dintre părinte şi copil. Este acel moment pe care părinții îl dedică pentru construirea unei legături puternice cu copilul lor.

După ce copiii mai cresc, părinţii pot aborda cititul împreună cu ei. Deși copilul nu ştie încă să citească, se recomandă cumpărarea de cărţi cu cât mai multe imagini şi pasaje mici care vor fi citite de părinţi. Copiii vor privi imaginile, îşi vor dezvolta memoria vizuală, iar un aspect important în acest moment este explicaţia ce va sosi la fiecare imagine, explicație dată de către părinte. Un avantaj al acestui tip de lectură este faptul că micuții vor beneficia de cuvinte noi care vor duce la îmbogăţirea limbajului, dar şi a vizualizării anumitor lucruri (de exemplu: copiilor mici le plac poveştile cu animale, astfel că o carte de poveşti cu animale va aduce chiar înfăţişarea animalului, iar copilul va şti să facă legătura între cuvânt şi imagine). De asemenea, în cazul acestor poveşti, părinţii pot pune diferite melodii cu sunetele produse de animale.
10-metode-să-ne-convingem-copiii-să-citească

O altă modalitate de a convinge copiii să citească este acordarea încrederii şi permisiunii de a îşi alege singuri cartea de citit. Chiar dacă în cele mai multe cazuri copilul o va alege după copertă, aveţi grijă să fie o carte adecvată vârstei şi să conţină imagini. Şi aspectul paginilor din carte contează foarte mult. Copiii vor fi atraşi de culorile scrisului, de forma acestuia, felul în care imaginile sunt aşezate în raport cu scrisul. Contează destul de mult ca modul în care este creată cartea să stârnească interesul copilului, de abia apoi se ia în considerare şi conținutul acesteia.

Odată cu înaintarea în vârstă, copiii au tendinţa de a imita personajele din cărţi. Este bine să le oferiţi încredere în ei şi să le permiteţi să se joace astfel, iar dacă mai interveniţi în jocul lor de rol, va fi un lucru şi mai frumos. Cine ştie, poate astfel vă veţi da seama că este talentat şi poate deveni actor, cântăreţ sau orice altceva!

Printre altele, părinţii pot aborda şi alte metode, precum: vizionarea unui film creat pe baza unei cărţi, vizitarea şi petrecerea timpului în cadrul unei biblioteci, lectura în parc atunci când vremea o permite, cumpărarea cărţilor împreună cu copiii, repovestirea unor poveşti etc. Părinţii cu un dram de creativitate pot duce la dezvoltarea unei bune relaţii între copil şi lectură…

Sfatul medicilor pediatri şi a psihologilor este acela de a avea răbdare cu micuții pentru că ei nu pot deprinde brusc această abilitate de a citi. Susținerea şi participarea părinţilor alături de copii în această călătorie minunată printre povești este şi va fi un moment folositor și plăcut pe care îl veți petrece împreună.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More