Home Bebelusi 0-12 luniIngrijirea bebelusului 10 sfaturi utile ca bebeluşul să doarmă mai bine

10 sfaturi utile ca bebeluşul să doarmă mai bine

de bebee
2,3K views

“Persoanele care spun că dorm că nişte bebeluşi, de obicei nu au unul acasă” – spun majoritatea părinţilor.

Este vorba despre acel somn binecuvântat, de-a dreptul luxuriant, de care nu mai ai parte de îndată ce dai naştere unei asemenea vietăţi. De când ai bebelușul, nu-ţi mai amintesti ce înseamnă să stai neclintită în pat opt-nouă ore.

Cei de la Fundaţia Naţională a Somnului afirmă că aproximativ 69% dintre copiii cu vârste cuprinse între 0-10 ani au probleme cu somnul. Dar care e secretul celor 31%?

Ei bine, am strâns câteva informaţii de la experţii în somnul copiilor şi am ajuns la câteva sfaturi, câteva strategii care funcţionează întru totul.

  1. Puneți bebeluşul în pat când este somnoros, nu când a adormit – acest sfat este pentru mamele care alăptează. Copilul are nevoie de puţin timp după masă pentru a elimina tot aerul care a fost inhalat în timpul alăptatului, deoarece în caz contrar veţi avea de-a face cu un bebeluş nervos, cu colici, ce se va trezi în scurt timp.
  1. Încearcă să nu-l priveşti direct în ochi, deoarece majoritatea bebeluşilor sunt foarte uşor de stimulat. O privire iubitoare, caldă din partea ta poate alunga somnul şi readuce o stare de bine şi agitaţie cât vei spune “oh oh”. Dacă tot trebuie să intri în camera în care doarme, tot ce trebuie să faci este să-l mângâi uşor pe burtică şi, cu o voce joasă, să-i spui să se întoarcă la somn.
  1. Lumina este extrem de importantă – dacă bebeluşul tău doarme mai mult ziua decât noaptea, învaţă-l să facă diferenţa dintre cele două. Pe timpul zilei ţine-l cât mai mult timp afară, iar seara, noaptea, stinge încet toate sursele care i-ar putea afecta percepţia. Dacă se trezeşte noaptea, nu face greşeală să aprinzi lumina în camera (o lampa ar fi de ajuns)!
  1. Nu tresări la fiecare scâncet – dacă auzi deja că bebeluşul ar da semne că s-ar trezi, nu da buzna peste el în următoarele 30 de secunde. Aşteaptă câteva minute pentru a se linişti şi lasă-i răgaz pentru a se culca la loc.
  1. Rezistă nevoii înnăscute de a schimba scutecul de fiecare dată când se trezeşte copilul – nu vei face nimic altceva decât să îl enervezi mai tare. Cel mai bine ar fi să foloseşti, înainte de culcare, un scutec de o calitate foarte bună.
  1. Încerca să ai o rutină cât mai scurtă pentru momentul somnului: o baie de maximum 10-15 minute, schimbatul în pijamalute şi cititul unei cărţi cu poveşti.
  1. Nu aştepta ca cel mic să adoarmă pe canapea sau în alte locuri de joacă sau să ceară singur să meargă în pătuţ – nu are noţiunea timpului, aşa că în jurul orelor 19-20 începe pregătirile pentru o noapte liniştită.
  1. Controlul climatului – confortul camerei copilului este extrem de important. Programează termostatul să scadă în timpul nopţii şi să crească temperatura când vine dimineaţa, pentru ca cel mic să nu resimtă nicio diferenţa.
  1. Culorile de pe pereţii camerei sunt şi ele importante – dacă bebeluşul este sensibil la sunete şi lumina, încearcă culorile pale, evită distragerile, deoarece nu este momentul de joacă, ci acela în care să se simtă liniştit, relaxat şi confortabil…
  1. Trezeşte bebeluşul la aceeaşi ora în fiecare dimineaţă – o rutină de trezire este la fel de importantă ca şi cea de somn. Orele fixe contează pentru a se forma programul biologic al celui mic. Chiar dacă în weekend poate vei simţi nevoia să te trezeşti mai târziu, negociază cu partenerul pentru a nu-i da peste cap bebeluşului întregul ritual.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More