Home SarcinaAnalize sarcina Amniocenteza – tot ce trebuie să știi

Amniocenteza – tot ce trebuie să știi

de bebee
2,K views
Amniocenteza

Amniocenteza este un test prenatal ce presupune testarea unei mostre de lichid amniotic preluat din învelișul în care se dezvoltă fetusul. Mostra de lichid amniotic este preluată cu ajutorul unui ac subțire inserat în uter prin abdomen.

Lichidul este trimis apoi la laborator pentru analize. Pe baza unei mostre de lichid amniotic pot fi efectuate diverse teste în funcție de riscurile genetice la care este supus fătul.

În timpul sarcinii, fătul este înconjurat de lichidul amniotic, un lichid asemănător apei. Însă, acest lichid conține informații importante despre sănătatea viitorului copil.

De ce este efectuată amniocenteza?

Înaintea amniocentezei trebuie efectuată o ecografie. Acest test se realizează de regulă pentru a depista anumite anormalități sau defecte de naștere care nu pot fi depistate printr-o ecografie, cum este cazul sindromului Down. Deoarece amniocenteza prezintă anumite riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil, aceasta se recomandă numai în anumite cazuri, printre care și femeilor care:

  • Au primit rezultate îngrijorătoare la testul ecograf.
  • Există în familia lor antecedente privind copiii născuți cu diverse anormalități.
  • Au mai avut copii care prezentau defecte din naștere.

Amniocenteza este cel mai eficient indicator al sexului copilului. Acest test poate fi făcut și în ultimul trimestru de sarcină, pentru a afla dacă plămânii copilului sunt suficient de dezvoltați pentru naștere sau pentru a evalua lichidul amniotic pentru posibile infecții.
test-Amniocenteza

Când se realizează amniocenteza?

Dacă medicul a recomandat efectuarea unui asemenea test, în mod normal acesta se realizează între săptămânile 15 și 18 de sarcină.

Cât de eficientă este amniocenteza?

Acest test are un procentaj de exactitate de 99,4%. Amniocenteza poate da greș uneori din cauza unor probleme tehnice, cum sunt, de exemplu, incapacitatea recoltării unei cantități suficiente de lichid amniotic.

Amniocenteza prezintă riscuri?

Există un risc minor, mai mic de 1%, ca acest test să cauzeze pierderea sarcinii. Mai mult, amniocenteza poate provoca rănirea copilului sau a mamei, anumite infecții sau chiar nașterea prematură a copilului.

Ce se întâmplă în timpul amniocentezei?

Inițial, o mică porțiune a abdomenului este curățată cu un lichid antiseptic. În anumite cazuri, se poate administra un anestezic local, pentru a evita disconfortul cauzat de această procedură. Apoi, medicul trebuie să localizeze poziția placentei și a copilului prin intermediul unei ecografii. Ghidat de un aparat special pe bază de ultrasunete, medicul introduce un ac subțire prin abdomen, ajungând până în uterul femeii însărcinate cu scopul de a prelua o mostră de lichid amniotic. În timpul și după această procedură sunt de așteptat mici dureri asemănătoare durerilor menstruale.

Pot reveni la activitățile obișnuite după amniocenteză?

După o asemenea procedură, cel mai recomandat lucru este să te odihnești în pat pentru tot restul zilei. Nu este indicat să faci efort fizic sau să întreții relații de natură sexuală. A doua zi după ce ai făcut acest test îți poți relua activitățile obișnuite în cazul în care medicul nu recomandă altceva…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More