Home » Mamici » Sanatate » Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută?

Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută?

Zilnic, corpul nostru este ameninţat de produsele chimice denumite radicali liberi care pot deteriora celulele, respectiv materialul genetic. Apărarea împotriva acestor radicali vine din partea antioxidanţilor.

  • Ce sunt radicalii liberi?

            Radicalii liberi sunt molecule ce încearcă în mod constant să devină stabile. Pentru a deveni stabile, sunt nevoite să ,,fure’’ un electron de la o substanţă din apropiere, prefăcând acea substanţă într-un radical liber, oprind funcţionarea corespunzătoare a acesteia.

Pentru a rămâne în viaţă, avem nevoie de oxigen. Dar, uneori, această componentă vitală poate fi o sabie cu două tăişuri, deoarece acest atom este foarte reactiv, fiind capabil să facă parte din moleculele care au capacitate distructivă, numite în mod generic radicali liberi.

Radicalii liberi atacă celulele sănătoase ale corpului, ducând la cauzarea numeroaselor boli si tulburări severe, precum: declinul funcţionării creierului (Boala Parkinson), declin în sistemul imunitar, cancer, boli ale inimii etc.

Ce sunt antioxidanţii?

Antioxidanţii sunt produşi chimici (atât naturali, cât şi artificiali), care pot evita sau încetini distrugerea celulelor. Nu sunt substanţe, orice compus care poate dona electroni sau atacă radicalii liberi are rol antioxidant.

Ce rol au antioxidanţii?

Antioxidanţii sunt competenţi să stabilizeze sau să dezactiveze radicalii liberi înainte de a ataca celulele.

Antioxidanţii sunt prima linie de apărare ale organismului împotriva radicalilor liberi, împiedicând cauzarea unui efect de domino asupra celorlalte celule.

Ce alimente conţin antioxidanţi?

Printre cei mai studiaţi antioxidanţi putem menţiona: vitamina E, vitamina C şi β  caroten. Enzimele antioxidante, precum superoxid dismutaza, catalazele, glutation peroxidaza necesită micronutrienţi drept cofactori în activitatea lor, cum sunt: seleniul, fierul, cuprul, zincul. O alimentaţie inadecvată, aproape lipsită de aceşti ultimi compuşi va conduce la o activitate antioxidantă redusă.

Vitamina C este cel mai important antioxidant solubil în apă. Această vitamină ajută la neutralizarea radicalilor liberi în apă înainte de a ataca lipidele. Vitamina C poate fi localizată în: ardeii graşi, citrice, conopidă, fructe de pădure, grapefruit, mango, măceşe, nectarine, papaya, pătrunjel, pepene galben, pepene roşu.

Antioxidanţii legume

Vitamina E sprijină dezvoltarea armonioasă a creierului. În stare naturală o regăsim în: ardei roşu, broccoli, cereale integrale, fasole, germeni de grâu, morcovi, nuci, seminţe de floarea-soarelui, spanac.

Β-carotenul lucrează în sinergie cu vitamina E. Acest antioxidant poate fi regăsit în: ardei gras, broccoli, caise, dovleac, grapefruit, mango, morcovi, papaya, pepene galben, piersici, salată verde, sfeclă, spanac, sparanghel etc.

Alţi antioxidanţi întâlniţi în alimente sunt: luteina, seleniul, licopenul, zincul. Broccoli, salata verde, spanacul, ouăle, porumbul sunt cele ce conţin luteină. În compoziţia cărnii de pui, a cepei, cerealelor integrale, fructelor de pădure, fulgilor de ovăz, germenilor de grâu, orezului brun, somonului, a usturoiului pe lângă alţi compuşi, seleniul este şi el inclus. Licopenul este găsit în grapefruit, pepenele roşu, roşii. Conţinul de zinc necesar ni-l putem procura din: carne de pasăre, carne roşie, cereale integrale, fasole, fructe de mare, nuci, produse lactate, stridii.

Supradozele de antioxidanţi

Aceşti compuşi pot fi găsiţi în farmacie, dar cel mai indicat este să fie luaţi din alimentaţie. Ei pot acţiona în mod diferit, în funcţie de doza administrată şi de mediul în care vă aflaţi.

Studiile din laborator au demonstrat că supradozele pot deveni pro-oxidanţi, alterând ADN-ul…

În cazul suplimentelor din farmacii nu există dovezi clare că ar putea contribui la restabilirea homeostaziei, doar în cazul celor preluate din alimentație.

Autor: bebee

Articole similare

Login

Lost your password?