Home Scolari Anxietatea socială la adolescenţi

Anxietatea socială la adolescenţi

de bebee
2,K views
Anxietatea socială la adolescenţi

Anxietatea socială, am putea spune, este un lucru perfect normal, nu doar în rândul adolescenților. În anumite cazuri, această formă de timiditate este foarte gravă, căci îi poate împiedica pe copii să fie activi şi să răspundă în timpul orei, sau chiar le afectează relațiile cu cei din jurul lor.

Persoanele care suferă de anxietate socială se integrează foarte greu în societate, deoarece nu au curajul de a vorbi şi a fi deschise cu oamenii străini grupurilor familiale şi familiare lor, având o stimă de sine foarte scăzută.
Aceste persoane au mereu senzaţia că sunt urmărite şi judecate de cei din jurul lor, lucru care se întâmplă doar în mintea lor.

Fobia socială afectează viaţa adolescenţilor din mai multe puncte de vedere, şi anume:

•    relaţiile cu cei din jurul lor: aceştia nu au curajul de a face cunoştinţă cu oameni noi, lucru pe care mai târziu în viaţă e posibil să îl regrete;

•    pot lua note mici la şcoală, doar din cauza faptului că nu au avut curajul de a răspunde la întrebările adresate de profesor, în timpul orei;

•    procesul de autocunoaştere este foarte afectat, căci, din cauza lipsei curajului de a se integra în viaţa socială, aceştia riscă să nu afle niciodată ce abilităţi şi talente ar fi putut avea.
Anxietatea adolescenţi

Anxietatea apare în funcţie de caracterul genetic şi felul de a fi al fiecărui adolescent, sau poate fi transmisă de către părinţi, fără să realizeze acest lucru. În momentul în care sunt criticaţi, judecaţi sau certaţi, adolescenţii timizi devin persoane introvertite şi îşi pierd chiar şi ultima picătură de încredere în ei înșiși.
Singurul avantaj al acestei anxietăţi este faptul că persoanele timide sunt mai sensibile şi mai precaute pe parcursul vieţii.
Să scapi de anxietatea socială nu e foarte uşor căci, presupune un proces îndelungat, în care e nevoie de multă răbdare, curaj, voinţă şi dorinţă de a deveni alt om.
Anxietatea este o tulburare psihică destul de gravă, care ne poate afecta atât viaţa personală, cât şi pe cea profesională. De obicei, aceasta apare în jurul vârstei de 13 ani.
Potrivit unor studii, adolescenţii care suferă de anxietate socială provin din familii exagerat de protectoare, determinându-i astfel pe copii să creadă că nu ar fi capabili să se descurce singuri în societate şi să înceapă să ia decizii proprii.

Persoanele care prezintă semne ale anxietăţii sociale se caracterizează prin faptul că:
•    întotdeauna se tem să nu facă vreun lucru greşit, dând prilej celorlalţi să-i judece;
•    se gândesc cum vor reacţiona în preajma a diverse persoane, uitând faptul că în viaţă cel mai important lucru este să înveţi să fii tu însuţi;
•    evită locurile aglomerate;
•    au prieteni puţini (dar buni);
•    prezintă şi unele simptome fizice, cum sunt: înroşirea feţei, dureri abdominale (inconfort), bătăi accelerate ale inimii.

De obicei, persoanele foarte timide îşi găsesc cu greu un loc de muncă, au dificultăţi în formarea unor noi prietenii sau chiar în formarea unei familii, atunci când va veni momentul. Anxietatea socială are șansa de a fi vindecată folosind psihoterapia cognitiv-comportamentală…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More