Home NastereaDupa nastere Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

de bebee
4,4K views
Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Legătura dintre mamă şi făt se face prin intermediul cordonului ombilical. Mai exact, fătul comunică prin cordonul ombilical cu placenta, iar prin placentă, cu mama. De la mamă pleacă prin cordon cantitatea necesară de oxigen şi nutrienţi, care sunt potriviti pentru dezvoltarea armonioasă a fătului.

După trecerea celor nouă luni de zile soseşte şi momentul cel mai important din viaţa unei femei, şi anume: aducerea pe lume a puiului ei. „Ruperea apei” este semnalul prin care mămica este anunţată de sosirea bebeluşului. Urmează contracţiile, expulzarea fătului şi, mai apoi, a placentei şi a anexelor fetale. În momentul expulziei, după ce capul a ieşit din canalul de naştere, ginecologul se ocupă de eliminarea sângelui şi a mucusului din cavitatea nazală şi bucală a fătului, urmând ataşarea unei cleme la cordonul ombilical şi tăierea lui.

Imediat după naştere, fătul este consultat de către ginecolog, care verifică parametrii specifici scorului Apgar (tonusul muscular, pulsul inimii, reacţiile, aspectul pielii şi respiraţia) sau cum se mai ştie, vestita notă primită de bebeluş la naştere.

Dacă naşterea se realizează pe cale naturală, cordonul ombilical îşi păstrează pulsaţia încă vreo șapte minute după naştere, iar dacă se aplică operaţia de cezariană, timpul de pulsaţie a cordonului este de aproximativ 20 de minute. Se recomandă ca tăierea cordonului să se facă după trecerea unei perioade, circa zece minute, până când va căpăta nonculoarea albă.

Conform unor cercetări, ginecologul nu ar trebui să aplice clema imediat după naştere la nivelul cordonului ombilical şi implicit tăierea lui, din cauza faptului că, odată ce s-a făcut acest pas, se întrerupe circulaţia dintre mamă şi făt, care duce la pierderea unei cantităţi semnificative de sânge din corpul fătului.

cordonul ombilical

Pierderea unei cantităţi mari de sânge din partea fătului duce la instalarea anemiei. Se pare că anemia este însoţită şi de alte afecţiuni precum: probleme cardiace, leucemie, tumori, autism etc.

De asemenea, se cunoaşte puterea benefică a cordonului, pentru că are în structura sa celule stem hematopoietice asemănătoare celor din măduva spinării. Aceste celule stem pot fi colectate din sângele care rămâne în cordon şi utilizate atunci când se iveşte oportunitatea de salvare a unei vieţi prin transplantarea lor.

Apar şi cazuri când necesitatea tăierii cordonului ombilical mai devreme decât ar trebui este mare. De exemplu, în situația în care cordonul este înfăşurat strâns în jurul gâtului fătului, duce la complicaţii vitale (circulara de cordon ombilical), în cazul în care cordonul este mult prea scurt, dacă mama are placentă praevia sau dacă părinţii doresc să se folosească de sângele cordonului…

Restul cordonului ombilical ce rămâne ataşat de bebeluș are nevoie de un tratament mai atent. Se recomandă curăţarea lui cu alcool, ori de câte ori, bebeluşului i se schimbă scutecelul sau i se face baie. Cu timpul, se usucă şi cade, iar ce rămâne va fi acoperit de piele şi se va forma buricul.

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More