Home Bebelusi 0-12 luniDezvoltarea bebelusului Câte ore pe noapte doarme bebeluşul până la 3 luni

Câte ore pe noapte doarme bebeluşul până la 3 luni

de bebee
1,9K views

Tinerele mămici se sperie la început de faptul că micuţii lor dorm atât de mult şi se întreabă dacă acesta este un lucru normal.

Da, este un lucru normal! În primele zile de la naştere, nou-născutul doarme mai tot timpul fiind treaz cam o oră pe zi. Cu timpul, perioada în care el va fi treaz va creşte până spre sfârşitul lunii, atingând în jur de trei ore.

De cate ori pe noapte se trezeste bebelusul?

În toată această perioadă, copilul se va trezi cam la trei-patru ore pentru a fi alăptat. Cei mici nu ştiu când este zi sau noapte, de aceea pofta de mâncare este mai preţioasă decât somnul. În primele săptămâni de la naştere este bine ca pătuţul bebeluşului să fie în camera părinţilor, pentru a se evita momentele în care micuţul s-ar putea trezi şi părinţii nu l-ar auzi.

O recomandare care vine din partea specialiştilor se referă la poziţia în care este aşezat bebeluşul pentru a dormi. Este bine cunoscut sindromul morţii subite de care majoritatea mămicilor se îngrijorează că ar putea surveni micuţilor lor. Aşezarea pe spate este poziţia indicată şi ideală, care ar putea feri micuţul de accidente neplăcute sau chiar mortale.

De asemenea, nu se recomandă ca în pătuţul bebeluşului să se găsească alte obiecte. Spre exemplu, jucăriile din pluş ar putea împiedica micuţul să respire, fiind mult prea aproape de el, sau ar putea cădea o jucărie peste el sau faţa lui.

Un alt mijloc prin care bebeluşul s-ar putea simţi în siguranţă atunci când doarme sau urmează să fie adormit este luarea lui în patul părinţilor. Este foarte importantă apropierea dintre mamă şi micuţul ei, el simţind nevoia dragostei mamei lui. În acest moment, mămica îl poate şi alăpta sau pur şi simplu să îi vegheze somnul. Când se face acest pas, se propune ca mama să fie odihnită şi să nu adoarmă lângă micuţ, pentru că l-ar putea răni din greşeală.

Dacă bebeluşul începe să plângă, nu este tocmai bine să fie lăsat să se liniştească singur. Ar putea plânge pentru că îi este foame sau frig, ori are o stare de disconfort. Mămica este sfătuită să îl ia cu ea, în braţe, sau să îl legene pentru a îl linişti şi pentru a îi oferi un somn calm şi nu unul agitat cum ar fi dacă l-ar lăsa singur.

Cu timpul vor creşte şi perioadele în care micuţul va fi treaz, somnul lui fiind tot de lungă durată, cam de 15 – 16 ore, bineînţeles alternându-se cu perioade de veghe şi de mese. Medicii pediatrii sfătuiesc tinerele mămici să încerce să îi facă micuţului o rutină zilnică. Această rutină se referă la perioadele de somn, la cele în care micuţul este alăptat şi la acele momente când este treaz. De obicei, mămicile, înainte să adoarmă bebeluşii, le fac băiţă. Asta ar reprezenta un ritual înainte de somn şi în rutina zilnică stabilită de către mamă…

În final, fiecare mămică ar trebui să ştie că micuţul ei este special şi are propriile lui mofturi. De aceea, când mămica hotărăște să îi facă micuţului un program, ar trebui să aibă în vedere modul în care el reacţionează la schimbările la care este supus şi să nu fie silit să le respecte întocmai. Nu strică răsfăţul în primele luni ale vieţii lui de bebeluş.

 

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More