Home MamiciSanatate Cauzele apariției fibromului uterin

Cauzele apariției fibromului uterin

de bebee
1,9K views
fibrom uterin

Există diverși factori care determină apariția fibromului uterin. Deși până în prezent mecanismul formării fibromului uterin nu este în totalitate cunoscut, specialiștii au detectat o serie de factori, atât externi, cât și interni, care favorizează apariția acestei afecțiuni. Articolul care urmează tratează în detaliu factorii de risc care pot avea un impact puternic asupra apariției fibromului uterin.

Probabil orice femeie resimte un val de teroare atunci când medicul ei menționează termenul tumoare. Cu toate acestea, când vine vorba despre fibromul uterin, există puține motive de îngrijorare. Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent întâlnite tumori benigne în rândul femeilor. Aceste excrescențe apar în proporție de 40% la femeile care se află în perioada fertilă. Acest procent crește până la 60% în rândul femeilor care au depășit vârsta de 40 de ani. Această afecțiune a fost subiectul unor studii aprofundate, cauzele apariției sale fiind implicit studiate îndeaproape.

Până în prezent, studiile au scos la iveală o serie de factori care favorizează apariția acestei afecțiuni printre care: factorii genetici, hormonali, obezitatea, alimentația și stilul de viață, rasa.

  • Modificări genetice. Fibroamele au numeroase modificări genetice, fiind astfel foarte diferite de celulele normale ale mușchiului uterin.
  • Fibromul uterin poate fi și o afecțiune ereditară. Astfel, probabilitatea unei femei de a dezvolta astfel de tumori este foarte mare în cazul în care o altă femeie din familia sa a avut fibroame uterine.
  • Estrogenul și progesteronul sunt hormonii care stimulează dezvoltarea mucoasei uterine în timpul menstruației, precum și în timpul sarcinii. Studiile au demonstrat că acești hormoni sunt deopotrivă responsabili și pentru dezvoltarea tumorilor de tipul fibroamelor. Fibroamele conțin numeroși receptori pentru estrogen si progesteron într-un număr mai mare decât celulele normale ale mușchiului uterin. Acesta este și motivul pentru care șansele de apariție a fibromului uterin cresc odată cu înaintarea în vârsta fertilă, fiind asociate și cu maturitatea sexuală.
  • Factorii de creștere. Alte substanțe chimice precum factorii de creștere pot influența dezvoltarea fibroamelor uterine. Așadar, aceste substanțe nu ajută doar organismul să-și mențină țesuturile, ci afectează și creșterea tumorilor de tip fibrom.
  • Cercetările realizate în acest domeniu au arătat că este mult mai mare numărul femeilor supraponderale care au dezvoltat fibroame uterine decât numărul femeilor care prezintă o greutate normală.
  • Alimentația și stilul de viață. Specialiștii susțin că și alimentația și stilul de viață pot influența apariția fibroamelor uterine. Astfel, consumul crescut de carne roșie și excesul de alcool pot genera dezvoltarea unor astfel de tumori. Mai mult, o alimentație săracă în fructe și legume poate duce, de asemenea, la anumite dezechilibrări hormonale care la rândul lor vor genera dezvoltarea unor excrescențe la nivelul uterului. Astfel, medicii recomandă o alimentație sănătoasă, o hidratare corespunzătoare și cât mai mult sport pentru a preveni apariția acestei afecțiuni.
  • Studiile în ceea ce privește această boală au demonstrat că femeile de culoare sunt mult mai predispuse la dezvoltarea fibroamelor uterine decât femeile din alte grupuri rasiale. In plus, femeile de culoare dezvolta fibroame la vârste mai tinere, si sunt, de asemenea, susceptibile de a prezenta tumori de dimensiuni mai mari…

Dacă o femeie prezintă asemenea factori favorizanți, ne este necesar să dezvolte fibroame uterine. Cu toate acestea, este necesar un control regulat al medicului ginecolog. Este important de menționat faptul că există și anumiți factori care diminuează riscul apariției acestei afecțiuni. Sarcina și nașterea par a avea efect de protecție, scăzând riscul apariției fibromului uterin. Mai mult, așa cum am menționat precedent, un stil de viață sănătos protejează femeile împotriva apariției acestui tip de tumori.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More