Home Bebelusi 0-12 luniColici Ce sunt colicii şi cum îi tratăm?

Ce sunt colicii şi cum îi tratăm?

de bebee
1,6K views

Colicii cauzează un plânset incontrolabil la un copil sănătos din punct de vedere medical. Aceştia dau bătăi de cap bebeluşilor până în cinci luni de zile, care plâng aproximativ trei ore pe zi încontinuu, mai mult de trei-patru zile pe săptămână.

Colicii nu reprezintă o boală, ci mai degrabă o afecțiune care nu face rău pe termen lung copilului, dar face această perioadă extrem de dificilă atât pentru părinţi, cât şi pentru cei mici.

Dacă întâmpinați astfel de probleme, iar copilul este sensibil, ne-am gândit să vă ajutăm cu câteva sfaturi legate de cum să faceţi faţă acestor colici, dar şi să înţelegeţi mai bine cu ce aveţi de-a face.

Care sunt simptomele şi când ar trebui să mă îngrijorez?

Colicii îşi fac apariţia când bebeluşul are aproximativ două-trei săptămâni. În mod normal, bebelușii plâng când sunt uzi, înfometaţi, înspăimântaţi sau obosiţi, dar mulţi dintre noi uităm şi de colici, atunci când plânsul devine excesiv.

Cel mic poate avea, de asemenea, şi gaze. Problema în sine se agravează în momentul alăptării, când se înghite nu doar lăptic, ci şi aer. Dacă situaţia se îmbunătățește după ce “scapă câte un vânt” sau aveţi parte de o “surpriză frumoasă” în scutec, atunci nu trebuie să vă impacientați prea tare. Aveţi răbdare!

Cât de mult durează această perioadă?

Din fericire, este şi o luminiţă la capătul tunelului. Colicii au tendința să dispară de pe la șase săptămâni, dar toată situaţia se îmbunătăţeşte pe parcursul lunii a treia sau a patra. Dacă sunteţi puţin mai ghinionişti, mai aveţi de îndurat o lună.

Da, e mult de muncă şi poţi fi foarte stresată, dar încearcă să-ţi relaxezi bebeluşul prin mai multe băi, masaje pe burtică sau pe spate. Dacă simţi că o să clachezi, fă schimb cu partenerul – nu e aşa de greu.

Ar trebui să-mi duc bebeluşul la medic?

Da, este o idee bună să vorbeşti cu medicul specialist despre plânsetul celui mic. Acesta poate scoate la iveală alte potenţiale cauze, de exemplu probleme intestinale, infecţii urinare, şi poate verifica dacă acesta este hrănit cum trebuie şi creşte în limitele normale. Pe lângă toate acestea şi cel mai important, va determina şi care este cea mai bună rutină pentru bebeluş, dacă are colici.

Dacă prezintă şi alte simptome, precum febra, vomă – sună medicul imediat! Colicii nu sunt responsabili pentru acestea!

Tratare

Având în vedere că nu există un tratament prescris sau anumite remedii naturiste pentru dispariţia colicilor, poţi începe să îţi linişteşti copilul prin tot felul de tehnici, până vei vedea ce îi convine şi ce îi place. Nu uita nici de alimentația ta sau a lui – poate avea unele alergii, aşa că adresează-te medicului specialist…

Mulţi părinţi recomandă anumite pastiluţe, dar la care cadrele medicale cam strâmbă din nas şi pentru care ai nevoie de o reţetă specială. Acestea au menirea doar de a reduce disconfortul bebeluşului (lucru pe care îl poţi face şi tu singură cu puţină răbdare şi voinţă), chiar dacă nu au niciun fel de efect asupra colicilor.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More