Home Bebelusi 0-12 luniAlaptarea Ce trebuie să ştie mama despre prima alăptare

Ce trebuie să ştie mama despre prima alăptare

de bebee
1,2K views
Ce trebuie să ştie mama despre prima alăptare

Naşterea unui copil este un eveniment important în viaţa unei femei. Din momentul aflării veştii că familia urmează să se mărească, membrii acesteia îşi fac tot felul de planuri şi se dau cu părerea despre sexul copilului.

După naşterea copilului, alăptarea devine momentul vital în care bebeluşul este hrănit cu laptele matern. Prima dată este un moment special, este momentul în care între mămică şi puiul ei se formează o legătură pe viaţă.

Tehnica alăptării

Există mai multe poziţii şi tehnici pentru a alăpta în mod corect bebeluşul. Pentru momentul alăptării se recomandă ca mămica să se aşeze comod, pe pat sau pe scaun, dar să stea cu spatele drept, apoi ia bebeluşul şi îl aşază cu capul în dreptul unui sân şi cu picioarele la celălalt. Capul şi spatele se susţin cu o mână. Se ţine capul uşor pe spate pentru ca gura bebeluşului să atingă mamelonul şi să aibă nasul liber cât să poată respira.

Ce ar trebui să ştie o proaspătă mămică sau una în devenire despre laptele matern şi importanţa lui în dezvoltarea bebeluşului?

Ei bine, sunt câteva lucruri pe care orice mămică ar trebui să le ştie. Laptele matern hrăneşte bebeluşul în primele luni ale vieţii lui şi se spune despre copiii care sunt hrăniţi cu lapte matern că sunt mult mai sănătoşi decât cei care sunt hrăniţi cu lapte praf. Formulele pentru obţinerea unui lapte praf cât mai aproape de cel matern, se bazează pe aducerea în compoziţia sa a cât mai multor componenţi asemănători celor din laptele matern.

prima alaptare

Laptele mamei se schimbă treptat, astfel încât primul lapte sau prima masă nu va fi la fel ca celelalte mese ale bebeluşului. Acest lapte se schimbă treptat în funcţie de nevoile bebeluşului.

În primele zile de după naştere, mămica îşi alăptează bebeluşul cu primul lapte secretat numit colostru. Acest lapte este benefic, deoarece este bogat în anticorpi, exact de ce are nevoie bebeluşul pentru a fi ferit de infecţii. Se ştie că ajută la echilibrarea florei intestinale prin eliminarea primului scaun al bebeluşului.

După colostru, apare un lichid mai apos, mai gălbui şi mai sărac în proteine, dar bogat în grăsimi. Acesta este laptele tranziţional, adică el e cel care face trecerea de la colostru la laptele matur. Laptele matur este mai bogat în apă, lipide şi glucide, şi are mai puţine proteine şi minerale. Laptele matur este compus din două tipuri de lapte, mai precis, există un lapte de început care este mai apos şi slab caloric, cu rol de a potoli foamea bebeluşului.

Laptele de sfârşit este mai bogat în grăsimi, proteine şi este menit să aprovizioneze bebeluşul cu substanţele nutritive adecvate pentru dezvoltarea sa. Spre finalul terminării acestui lapte, în compoziţia lui mai apare si preţioasa vitamină K, ce va apăra bebeluşul de boala hemoragică a nou-născutului.

Ce ar trebui să mai știe mămicile despre beneficiile care se găsesc în laptele matern?

Probabil la început fiecare mămică se îngrijorează dacă laptele matern îi va fi îndestulător puiului ei. Trebuie ştiut faptul că laptele matern este alimentul “viu” ce conţine cantitatea suficientă de apă, nefiind necesar ca după alăptare să i se dea apă copilului, proteine, lipide şi, dintre glucide, lactoza. Lactoza ajută bebeluşul să absoarbă calciul. Dintre vitamine, laptele matern suferă de deficit de vitamina D…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More