Home Fertilitate, conceptieMenstruatie Ce trebuie să știi despre ciclul menstrual neregulat

Ce trebuie să știi despre ciclul menstrual neregulat

de bebee
1,6K views
ciclul menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat este cel mai des întâlnit la femeile tinere. Această neregularitate este destul de incomodă, dat fiind faptul că nu poți fi pregătită și vei fi luată de cele mai multe ori prin surprindere. Există persoane care au pauze de trei-patru luni până la următoarea menstruație.

În timpul ciclului menstrual, corpul nostru trece prin anumite schimbări care sunt menite să îți transmită un mesaj. Ciclul menstrual apare atunci când nu s-a produs fecundația ovulului.

Cauzele ciclului menstrual neregulat

Multe fete se confruntă cu o neregularitate a ciclului menstrual. Cauzele întârzierii apariției ciclului pot fi mai multe și pot varia de la femeie la femeie. Prima opțiune pe care o poți lua în calcul ar fi o posibilă sarcină. Este indicat să faci un test de sarcină pentru a alunga orice dubii. Stresul și oboseala se numără printre principalii factori care duc la o dereglare a ciclului. Corpul eliberează din ovar un ovul pentru ca să poți rămâne însărcinată. Dacă în momentul când ar trebui să aibă loc ovulația tu ești stresată, corpul tău va întârzia acest proces pentru ca tu să fii pregătită din punct de vedere emoțional. Așadar, ovulația ar putea să întârzie și câte o săptămână sau chiar mai multe. Același lucru se va întâmpla și când ești bolnavă.

Nu trebuie să uităm de alimentație. Dacă ții o dietă prea drastică, este foarte posibil să ai schimbări ale ciclului. Menstruația este influențată și de procentul de grăsime care se găsește în corp. Dacă slăbești extrem de brusc (într-un timp foarte scurt), menstruația poate lipsi. Totuși, există și cauze mai severe cum ar fi: dereglările hormonale, infecții sau cancer.
Dacă ai ajuns aproape de vârsta de 50 de ani, este foarte posibil ca să ajungi la menopauză. Atunci când menopauza se apropie, hormonii încep să aibă o activitate haotică în organism, iar ciclurile devin neregulate.

Cum se manifestă ciclul menstrual neregulat

Există dureri abdominale sau pelviene puternice, iar fluxul sângerării poate fi nesemnificativ sau abundent. Există, de asemenea, mai multe forme ale ciclului menstrual neregulat:
Dismenoree: menstruațiile sunt dureroase;
Menoragia: fluxul sângelui este abundent; sângerarea depășește șapte zile;
Metroragia: sângerările sunt neregulate și au o cantitate redusă.
Polimenoreea: sunt mai mult de 12 cicluri menstruale pe an, dat fiind faptul că menstruația apare la mai puțin de 21 de zile.
Oligomenoreea: mai puțin de zece cicluri pe an; menstruația apare la mai mult de 35 de zile…

Mergem la medic?

Nu trebuie să te impacientezi dacă ai ciclul menstrual neregulat, dar nici nu trebuie să îți ignori corpul. Absența unui ciclu nu ar trebui să fie o sursă prea mare de îngrijorare, dar dacă trec trei sau patru luni fără a avea ciclu, ar fi indicat să faci o vizită ginecologului. Găsește un medic cu care îți este ușor să vorbești, fără să fii stânjenită de subiectul pe care îl vei aborda; spune-i exact ce simptome ai. Ecografia abdominală ar fi o altă variantă la care poți apela.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More