Home SarcinaCelule stem Celulele stem – ghid complet

Celulele stem – ghid complet

de bebee
2,4K views

În ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult despre celulele stem. Ce sunt aceste celule și ce rol au ele în organismul uman? Celulele stem sunt celule care au capacitatea de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferențiate și astfel pot reînnoi sau reface țesuturile afectate sau distruse.

Când celula stem se divide, celulele rezultate pot fi celule stem sau alte tipuri de celule specializate, cum sunt celule hepatice, nervoase, musculare etc. Ele au capacitatea de a se înmulți prin diviziune celulară după o perioadă lungă de conservare și se pot transforma și cultiva astfel încât să formeze diferite tipuri de țesuturi. Ele se pot împărți în două mari categorii: celule stem embrionare și adulte.

Celulele stem embrionare se obțin din țesut embrionar și sunt totipotente, adică se pot transforma în orice tip de celulă sau țesut. Utilizarea lor este limitată din considerente etice.

Celulele stem adulte sunt pluripotente, multipotente; au o capacitate de diferențiere mai limitată și pot da naștere unor celule care vor forma diferite țesuturi.

celule stem

Cum se recoltează celulele stem?

O sursă bogată de celule stem este sângele din cordonul ombilical care se recoltează după nașterea unui nou-născut. Sângele ombilical din care vor extrage celulele stem poate fi recoltat doar imediat după naștere. După nașterea copilului personalul medical trebuie să recolteze sângele din cordonul ombilical folosind setul de recoltare destinat special acestui scop. Sângele recoltat este transportat la laborator pentru a fi analizat în vederea validării pentru recoltare. Dacă analizele sunt corespunzătoare, se efectuează procedurile de recoltare a celulelor stem.

Probele obținute vor fi înregistrate și ulterior supuse unui proces de criogenare treptată, apoi vor fi stocate la temperaturi cuprinse între -170 si -196 grade Celsius, în vapori de azot lichid. Colectarea sângelui din cordonul ombilical este o procedură simplă și sigură celulele stem atât pentru mamă, cât și pentru copil. Sângele din cordonul ombilical și gelatina Warton sunt singurele surse din care celulele stem se recoltează prin metode non-invazive.

Din cordonul ombilical se recoltează două tipuri de celule stem:

-celule stem hematopoetice recoltate din sângele cordonului ombilical;

-celule stem mezenchimale, care se recoltează din gelatina Warton din peretele cordonului ombilical.

Astfel, celulele stem care sunt obținute fără niciun risc pentru mamă și copil, fără probleme de ordin etic, se pot păstra pe perioade de zeci de ani și sunt disponibile la cerere pentru tratamente medicale.

Cum sunt folosite celulele stem?

Celulele stem au o compatibilitate de până la 100% în cazul unor transplanturi autologe și de până la 50% în caz de transplanturi alogene. În cazul transplantului autolog, efectul de grefă contra gazdă, adică de respingere a transplantului, este mult mai redus. Celulele stem hematopoetice se pot folosi la tratarea multor afecțiuni, în special cele ale sângelui.

Celulele stem mezenchimale prin capacitatea lor de transformare pot regenera țesuturi, astfel au o mare perspectivă în medicina viitorului. Pe viitor, pot fi utilizate în boli degenerative ale sistemului nervos central cum sunt boala Parkinson, Alzhaimer, scleroza multiplă și multe altele. Celulele stem au rolul de a înlocui celulele rănite sau distruse cu cele noi, în acest fel pot preveni îmbătrânirea prematură. Celulele stem au posibilitatea de a transforma medicina datorită potențialului de a trata bolile majore cu care se confruntă oamenii la ora actuală, cum sunt cancerul, boala Huntington, boli de inimă, accidentul vascular cerebral, boli ale măduvei spinării.

La ora actuală sunt puține transplanturi de celule stem care sunt disponibile și care s-au dovedit a fi sigure și eficiente. Cel mai cunoscut este transplantul de măduvă osoasă. Este rezonabil să se ia în considerație toate opțiunile de tratament în special atunci când ne confruntăm cu o boală incurabilă; totuși, aceste tratamente trebuie folosite cu prudență și numai după epuizarea altor metode, ținând cont de recomandările medicilor specialiști în domeniu…

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More