Home NastereaNasterea prin cezariana Cordonul ombilical în jurul gâtului – riscuri

Cordonul ombilical în jurul gâtului – riscuri

de bebee
12,6K views
Cordonul ombilical în jurul gâtului

Riscurile circularei de cordon ombilical sunt: oxigenarea defectuoasă a fătului, flux scăzut al nutrienţilor, posibilitate de mişcare redusă în uter. Nivelul scăzut de oxigen şi sânge poate apărea şi atunci când cordonul ombilical ajunge în vagin înaintea fătului sau când unul dintre vasele de sânge ale cordonului trece prin cervix sub făt.

Sosirea unui copil în familie aduce bucurie. De când află vestea cea mare, mămica se pune pe treabă şi începe să caute tot felul de informaţii care să îi răspundă la multitudinea de întrebări pe care le are. Dar, nu totul e roz, pentru că va da peste diferite cazuri povestite de alte mămici, despre momentele când apar complicaţii pe timpul sarcinii sau chiar la naştere.

În articolul de faţă vă vom prezenta o complicație destul de frecventă care apare la naşterea bebeluşului, numită circulara de cordon ombilical sau, după cum ştie mai toată lumea, răsucirea cordonului ombilical în jurul gâtului fătului.
Cordonul ombilical

Prin cordonul ombilical mama transmite oxigenul şi nutrienţii necesari unei dezvoltării propice a fătului. Până spre sfârșitul sarcinii, cordonul ombilical ajunge să măsoare în medie 60 cm, destul de mult cât să se poată înfășura în jurul unui segment al fătului. Cordonul se poate răsuci în jurul unui picior, al unei mâini, dar cel mai grav este atunci când se află la nivelul gâtului.

Această complicaţie apare în urma mişcării fătului în pelvis, cordonul ombilical se răsuceşte în jurul gâtului, dar nu este motiv de îngrijorare deocamdată. Fătul nu este sufocat de cordon şi primeşte prin intermediul lui oxigenul necesar de la mamă. Adevărata problemă apare atunci când se apropie naşterea. De cele mai multe ori, prin mişcările fetale care pregătesc poziţionarea lui în cavitatea uterină, cordonul ombilical eliberează gâtul şi fătul devine liber.

S-a realizat o clasificare a acestei complicaţii după modul de înfăşurare a cordonului ombilical:

Tipul A – înfăşurare a cordonului ombilical care se poate remedia de la sine;
Tipul B – înfăşurare a cordonului ombilical care se opreşte sub forma unui nod (cordon ombilical înnodat), când trece peste corpul fătului şi nu se poate rezolva de la sine.

Complicaţia de genul tipului B este destul de problematică, ajungând chiar să pună în pericol viaţa fătului. Nodurile în cordon apar devreme, când fătul nu este chiar mare şi are suficient loc de mişcare în cavitatea uterină. Frecvenţa acesteia de apariţie este un caz din 2000 de sarcini…

 

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More