Home Bebelusi 0-12 luniDezvoltarea bebelusului Creşterea dinţilor la bebeluşi

Creşterea dinţilor la bebeluşi

de bebee
3,K views
Creşterea dinţilor la bebeluşi

Bebeluşilor le crește primul dinţişor începând cu luna a patra, cel târziu a șaptea. Cel mai harnic micuţ va avea grijă ca încă de la trei luni să dea bătăi de cap părinţilor, pe când cel mai leneş, chiar şi la un an.

cresterea dintilor bebelusi

Întâi încep să se dezvolte în gingie, lucru ce cauzează neplăceri şi durere bebeluşilor. Este posibil să nu crească deodată, drepți și unul lângă altul, dar în majoritatea cazurilor situaţia se poate îndrepta cu timpul.

De regulă, prima dată apar primii doi dinţişori din faţă, de jos, apoi de sus, ca în cele din urmă să vină timpul şi celor de pe lateral. Măselele din spate vor apărea ultimele, pe la vârstă de trei ani, când va avea în guriţă 20 de dinţişori, şi nu vor cădea până în jurul vârstei de șase ani, când cei permanenţi sunt gata „de atac”.

Cu ce simptome se confruntă bebeluşii?

Unii experţi nu sunt de acord cu faptul că apariţia dentitiei cauzează simptome ca iritare, frustrare, diaree, febră, iar acestea sunt doar o coincidenţă a aceleiaşi perioade, fiind produsul altor virusuri şi germeni.

Unii bebeluşi trec prin acest proces fără vreo problemă, dar mulţi părinţi afirmă că bebeluşii lor experimentează un adevărat disconfort. Simptomele obişnuite pot include: iritabilitate, salivă în exces ce poate duce la iritaţii serioase, inflamarea gingiilor şi sensibilitate, refuzarea mâncării sau privarea de somn.

Cum îmi pot ajuta bebeluşul să se simtă mai bine?

Poţi începe să-i dai ceva din care să sugă, precum un inel special pentru acest proces sau un prosop rece şi curat pe care l-ai ţinut în frigider înainte (nu în congelator).

De asemenea, pentru o eliberare temporară a durerii îl poţi ajuta cu un deget de al tău cu care să îi freci uşor gingiile. Ai grijă, deoarece orice este prea mult poate irita şi creşte disconfortul.

Dacă bebeluşul este destul de mare încât să mănânce alimente solide, îi poţi da ceva rece: încearcă un iaurt. Şi biscuiţii ţări, neîndulciți, sunt foarte buni, dar fii cu ochii în patru, deoarece se poate îneca.

Dacă nici aceste metode nu funcționează?

În cazul în care nimic nu funcţionează, unii medici recomandă şi pastilele contra durerii pentru bebeluşi. Întreabă întotdeauna pediatrul şi nu administra după ureche, deoarece dozajul pentru copilul tău poate fi diferit sau pot există alergii şi contraindicaţii. Evita aspirina, deoarece poate duce la adevărate afecţiuni ce-l vor urmări toată viaţa.

Întreabă medicul înainte de a încerca gelurile pentru gingii, deoarece unele medicamente şi produse pot conţine benzocaină, un compus ce cauzează adevărate efecte secundare precum scăderea oxigenului din sânge la un nivel extraordinar de mic.

Când să mă îngrijorez?

Din cauză că unele dintre simptome pot indica şi alte boli, îngrijorează-te când acestea se înrăutăţesc; spre exemplu, dacă febra este extraordinar de mare, în mod repetat, câteva zile…

Procesul poate dura şi doi ani de zile, dar după ce apare primul dinţişor, acesta nu ar trebui să mai fie tot atât de dureros. În caz contrar, adresaţi-vă unui medic specialist şi acesta va veni cu toate detaliile de care aveţi nevoie.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More