Home Fertilitate, conceptieFertilizare in vitro Cum decurge fertilizarea in vitro – toți pașii pe care trebuie să-i urmezi

Cum decurge fertilizarea in vitro – toți pașii pe care trebuie să-i urmezi

de bebee
2,9K views
Cum decurge fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este o procedură destul de complicată, ce presupune mai multe etape care trebuie urmate. Iată cum decurge fertilizarea in vitro și care sunt toți pașii pe care trebuie să îi urmezi!

Pasul 1 – Stimularea Ovariană

În această etapă se încearcă stimularea ovarelor printr-o terapie medicamentoasă specifică, astfel încât acestea să producă mai mulți foliculi cu scopul de a obține mai multe ovule. Monitorizarea numărului şi a creşterii foliculilor în timpul tratamentului se realizează prin ecografie intravaginală şi cu ajutorul unor teste hormonale de sânge. Maturarea finală a ovulelor se realizează prin injecții cu HCG, hormon cunoscut și cu denumirea de gonadotropină corionică umană. Recoltarea ovulelor este programată la 34-36 ore după injecția cu HCG. Este important de menționat faptul că în această primă etapă poți simți un ușor disconfort în partea inferioară a abdomenului din cauza creșterii în volum a ovarelor, însă acest lucru nu trebuie să te alarmeze, deoarece este ceva normal în cazul unei astfel de proceduri.

Pasul 2 – Recoltarea Ovocitelor

Aceasta este o procedare scurtă, nedureroasă, însă la cerere se poate face o anestezie ușoară. Recoltarea ovocitelor se realizează prin puncție foliculară intravaginală. Ovocitele recoltate sunt depozitate într-o substanță specială, în incubator. După recoltare este posibil să ai secreții maronii. Alte simptome includ o ușoară durere în zona inferioară a abdomenului și temperatură ridicată de până la 37,3 ͦ C. Imediat după recoltare partenerul trebuie să doneze materialul seminal. Embrionii sunt ținuți în incubator până ajung la stadiile de blastocist pentru a mări șansele obținerii unei sarcini. Cu toate acestea, nu toți embrionii formați ajung la stadiul de blastocist, ci numai cei mai viguroși, realizându-se astfel o selecție naturală a acestora.

În cazul în care tratamentul nu dă rezultate favorabile de la prima încercare, există posibilitatea congelării ovulelor sănătoase sau a embrionilor rămași, în vederea unei utilizări viitoare.

Pasul 3 – Transferul Embrionar

Transferul embrionar este un proces complet nedureros. Acesta se realizează la două-sase zile după puncția foliculară și prelevarea ovocitelor, constând în transferul embrionilor în interiorul uterului. În funcție de istoricul cuplului, de vârsta viitoarei mămici și de numărul încercărilor anterioare la care a fost supus cuplul, medicul decide numărul embrionilor care vor fi transferați. De obicei sunt aleși între doi și patru embrioni. După transferul embrionar, este indicată odihna la pat pentru o perioadă scurtă.

Pasul 4 – Aflarea rezultatului

Testul de sarcină este utilizat și în acest caz pentru a afla dacă tratamentul de fertilizare in vitro a avut succes sau nu. Testul de sarcină trebuie efectuat la 10 – 15 zile după transferul embrionar. Odată cu instalarea sa în uter, embrionul începe să elibereze un hormon numit gonadotropină corionică umană sau HCG. Prin intermediul acestui test se verifică nivelul acestui hormon din sângele femeii. În cazul în care primul test de sarcină este pozitiv, după aproximativ două sau trei zile viitoarea mămica va fi supusă unui nou test de sânge pentru a vedea dacă s-a mărit cantitatea de hormoni din sânge. Astfel se verifică și nivelul altor hormoni care indică existența unei sarcini: estradiolul și progesteronul. În cazul în care nu apar alte complicații, după patru săptămâni se va efectua o ecografie intravaginală care va confirma sau nu succesul fertilizării in vitro…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More