Home Bebelusi 0-12 luniDezvoltarea bebelusului Cum îngrijim bebeluşii născuţi prematur

Cum îngrijim bebeluşii născuţi prematur

de bebee
1,9K views
bebelus nascut prematur

Bebelușii născuți prematur sunt mai vulnerabili faţă de cei care s-au născut la termen, din pricina faptului că funcțiile organismului lor nu sunt încă dezvoltate îndeajuns.

Un bebeluș este considerat prematur dacă se naște între săptămânile 24 şi 37 ale perioadei de sarcină. De asemenea, în declararea că un bebeluş este prematur se mai ţine cont şi de greutatea pe care acesta o are la naştere. Dacă bebeluşul are sub 2500 de grame, atunci este numit prematur.

De ce are loc nașterea prematură?

            Cauzele naşterilor premature nu sunt încă desluşite, dar există câteva ce duc la grăbirea venirii pe lume a bebeluşului. Cele mai frecvente care intervin în declanşarea unei naşteri premature sunt:

  1. existenţa unei sarcini multiple;
  2. probleme ale placentei;
  3. infecţii ale mamei, boli neurologice ori endocrine;
  4. afecţiuni ale colului uterin, tumori;
  5. consumul de băuturi alcoolice, droguri ori narcotice.

Cum este bebelușul prematur după naştere?

            După naştere, evoluţia bebeluşului născut prematur este atent observată. El este transferat la secţia de terapie intensivă, acolo unde va beneficia de îngrijirile necesare care îl vor ajuta să supraviețuiască prin aparatura medicală (incubator). În funcţie de prematuritatea lui, şi timpul pe care îl petrece în incubator va fi diferit. Prematurul nu este capabil să respire singur, iar organele lui nu sunt nici ele dezvoltate atât cât să permită funcționarea normală a lor. Va sta în incubator până când va fi capabil să respire singur, iar sistemul de organe să se fi dezvoltat îndeajuns.

Ce măsuri de îngrijire sunt adecvate prematurilor, atunci când sunt ținuți la terapie intensivă?

            Bebeluşul care se naşte prematur întâmpină o serie de complicaţii, cum sunt:  probleme respiratorii, imunologice, nutriţionale, hematologice, retinopatia de prematuritate. Pentru a putea să i se asigure supraviețuirea, este nevoie ca acesta să stea o perioadă la terapie intensivă. Acolo, el este ţinut la incubator unde va primi oxigen, va avea o temperatură constantă, iar poziţia lui va fi schimbată când pe burtă (când stă astfel, se evită consumarea energiei din partea micuţului, poate să respire şi să doarmă mai bine) sau pe spate. Va sta la incubator până va lua în greutate, iar funcţiile organismului său se pot desfășura precum cele ale unui copil născut la termen.

Ce măsuri de îngrijire sunt adecvate prematurilor, atunci când sunt externați?

            Părinţii au o responsabilitate enormă în îngrijirea micuţului. Ei trebuie să dea dovadă de multă răbdare şi iubire faţă de prematur.

Somn şi veghe. Prematurul va dormi mai mult decât un copil născut la termen şi va reacţiona mai greu la prezenţa părinţilor. În ceea ce priveşte poziţia în care ar trebui să doarmă, se recomandă ca prematurul să fie aşezat pe spate.

Alăptarea. Până când prematurul este externat acasă, acestuia i se formează o rutină a meselor. Dacă este alăptat de către mămică, este cu atât mai bine. De obicei, pediatrul recomandă, pe lângă laptele matern, şi suplimente pe bază de proteine, vitamine şi minerale.

Auzul. Din cauza naşterii sale premature, există o mare probabilitate ca micuţul să îşi piardă simţul auditiv. Părinţii trebuie să fie atenţi pentru a observa dacă acesta reacţionează la zgomote, iar dacă nu, să consulte de urgenţă un medic specialist…

Expunerea şi protecţia. Sfatul către părinţi este de a evita expunerea prematurului la un mediu nepotrivit, la o masă cu oameni şi protejarea lui prin efectuarea vaccinurilor corespunzătoare la momentul potrivit. Vaccinurile au o serie de substanţe ce îi conferă micuţului şansa de a fi apărat de eventuale infecţii sau alte complicaţii de ordin medical.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More