Home MamiciSanatate Cum ne rezolvăm problemele stomatologice în timpul sarcinii

Cum ne rezolvăm problemele stomatologice în timpul sarcinii

de bebee
1,2K views
Cum-ne-rezolvăm-problemele-stomatologice-în-timpul-sarcinii

În perioada sarcinii, viitoarele mămici trebuie să acorde o atenţie sporită schimbărilor ce survin la nivelul organismului. Un lucru important este şi menţinerea unei igiene corespunzătoare a corpului. Una dintre problemele cu care se confruntă mămicile sunt afecţiunile stomatologice, în special apariţia gingivitei de sarcină.

Din cauza schimbărilor hormonale, bacteriile prezente la nivelul dentiţiei sunt favorizate şi se vor dezvolta excesiv. Ca urmare a acestui fenomen, gingiile tind să se umfle, să se înroşească, să devină sensibile la atingere şi să sângereze în timpul periajului. Aceste simptome pot fi prevenite prin întreţinerea unei igiene corespunzătoare a cavităţii bucale prin periaj, folosirea aţei dentare şi a apei de gură.

Dar acest lucru nu înseamnă că, din pricina sarcinii, viitoarele mămici au probleme cu dentiţia. Aceste probleme fie erau de dinainte, dar nu se acordase prea multă atenţie, ori atunci s-au declanşat sau sunt moştenite pe cale genetică.

Vizitele la medicul stomatolog sunt recomandate şi ar trebui să fie luate în considerare. În plus, ar fi indicat să se evite lucrările dentare de orice natură ar fi ele, asta în cazul în care se poate suporta o amânare.

Dacă totuşi este nevoie de intervenţie, medicul stomatolog apreciază că intervenţia optimă poate avea loc în al doilea trimestru de sarcină. Dintre intervenţiile care se pot face în timpul sarcinii sunt: plombarea şi coronarea. Dacă este vorba de proceduri cosmetice, de exemplu albirea dinţilor, aceasta se poate amâna fără nicio scuză, după naştere.

În cazul în care se necesită intervenţie chirurgicală, cantitatea de anestezic trebuie să fie la minimum, astfel încât să nu creeze disconfort fătului. De aceea, se folosesc anestezice care vor trece în proporţie mai mică prin placentă, cum este articaina.

Prevenirea şi tratarea infecţiilor cu antibiotice a viitoarelor mămici necesită acordul medicului ginecolog. Cu toate că medicamentaţia este permisă pe durata sarcinii, nu orice medicament este potrivit pentru administrare, mai ales pentru a nu crea daune fătului.
ingrijirea-dintilor-in-timpul-sarcinii

Cu privire la radiografiile dentare, chiar dacă sunt de rutină şi se fac anual împreună cu celelalte analize, acestea se pot lăsa după naştere. Este bine ca mămica să evite orice risc, cât se poate de minor, pentru că în prima perioadă a sarcinii, respectiv primul trimestru de sarcină, este foarte important, atunci începând dezvoltarea organelor fătului.

Specialiştii propun câteva sfaturi pentru viitoarele mămici în legătură cu prezenţa/absenţa afecţiunilor stomatologice în timpul sarcinii:

  1. menţinerea unei igiene corespunzătoare;
  2. consultul lunar al unui stomatolog;
  3. detartraje periodice;
  4. menţinerea unei diete corespunzătoare;
  5. amânarea procedurilor cosmetice, oricare ar fi ele.

În concluzie, viitoarele mămici trebuie să acorde o atenţie sporită igienei cavităţii bucale, evitând pe cât posibil apariţia afecţiunilor stomatologice. Dacă acestea apar, se recomandă ca mămica să întreţină o relaţie atât cu medicul stomatolog, cât și cu cel ginecolog şi, mai ales, este important ca cei doi să comunice pe durata sarcinii. Comunicarea va fi benefică în cazul necesitații tratării cu antibiotice, astfel încât cei doi se vor consulta şi vor alege opţiunea mai puţin invazivă pentru mămică şi fătul ei…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More