Home Fertilitate, conceptieOvulatie Cum se folosește testul de ovulație?

Cum se folosește testul de ovulație?

de bebee
2,5K views
test ovulatie

Testul de ovulație este o metodă eficientă care te poate ajuta atunci când dorești să rămâi însărcinată. Însă, cum se folosește acesta mai exact? Iată câteva indicații referitoare la testul de ovulație și modul în care trebuie utilizat.

Ovulația este procesul în urma căruia unul sau mai multe ovule sunt eliberate lunar de către ovare. Ovulul supraviețuiește între 12 și 24 de ore dacă nu este fertilizat. Această perioadă care precede ovulația este perioada când ești cea mai fertilă. Cele mai multe multe sarcini sunt concepute în urma relațiilor sexuale întreținute în ultimele două zile care preced ovulația.

Testele de ovulație te pot ajuta să identifici acest interval când organismul tău prezintă o fertilitate mai ridicată decât de obicei. Acestea reprezintă o metodă ușoară și eficientă prin care poți preconiza perioada în care ești la ovulație. Te ajută să identifici perioada de fertilitate încă din prima lună de când începi să le folosești. Acestea sunt disponibile atât online, cât și în farmacii sau supermarketuri. În supermarketuri le poți găsi de regulă pe același raion cu testele de sarcină.

Cum funcționează testele de ovulație?

Testele de ovulație care necesită o mostră de urină testează nivelul de LH sau hormon luteinizant existent în organism. De regulă, nivelul acestuia crește cu o zi sau două înainte de ovulație. O cantitate mică de LH este mereu prezentă în sânge și urină, însă cu câteva zile înainte de ovulație aceasta crește de la două până la cinci ori. Cele 12 până la 36 de ore care se scurg între începerea ridicării nivelului de LH și momentul în care ovulul este eliberat este cel mai fertil interval al ciclului menstrual. În această perioadă este cel mai probabil să rămâi însărcinată.

Testele de ovulație care necesită o mostră de salivă presupun testarea nivelului de sare din salivă cu ajutorul unui mic microscop. Pe măsură ce nivelul de estrogen din corp se ridică, crește și nivelul de sare din salivă. Când sarea se usucă, această se cristalizează într-un model asemănător dendritelor. Acest fenomen se petrece în cele câteva zile care preced ovulația, astfel încât și acest test te poate ajuta să-ți descoperi care este cea mai fertilă perioadă.

Cum folosești un test de ovulație?

Instrucțiunile privind testele de ovulație pot varia în funcție de marca utilizată. Cu toate acestea, de regulă se recomandă colectarea urinei între orele 10:00 și 20:00. Încearcă să colectezi urina la aproximativ aceeași oră în fiecare zi și să reduci cantitatea de lichide consumate cu cel puțin două ore înainte de a-ți face testul. Prea multe lichide pot dilua urina, astfel încât depistarea nivelului de LH poate fi dificilă. Citește rezultatul în maximum zece minute după ce ai făcut testul.

Folosirea unui test de ovulație pe bază de salivă poate fi mai ușor de utilizat, întrucât tot ce trebuie să faci este să plasezi o mostră de salivă pe o lamă de microscop. Fă acest lucru imediat ce te-ai trezit, înainte să mănânci sau să bei ceva. Asigură-te ca nu ai pus prea multă și că nu prezintă bule de aer. Apoi, așteaptă să se usuce saliva și folosește microscopul din dotare pentru a putea vedea rezultatul. Compară mostra ta cu exemplele din instrucțiuni pentru a putea identifica perioada ta de fertilitate…

Fie că folosești un test de ovulație pe bază de urină, fie unul pe bază de salivă, poți identifica cu ușurință care este intervalul de fertilitate maximă într-un ciclu lunar. De obicei, acesta se calculează scăzând 17 zile din durata unui ciclu normal. Astfel, dacă ai un ciclu de 28 de zile, începe testul în a 11-a zi și continuă timp de șase zile.

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More