Home Bebelusi 0-12 luniIngrijirea bebelusului Cum trebuie masat bebeluşul

Cum trebuie masat bebeluşul

de bebee
1,9K views
masaj bebelusi

Se cunosc multe dintre beneficiile realizării unui masaj asupra copilului, ele reflectându-se în dezvoltarea armonioasă a corpului micuţului. Masajul acţionează asupra sistemului circulator asigurând o bună circulaţie a sângelui, respiraţia este şi ea mai intensă, muşchii devin mai puternici. Dacă bebeluşul are colici, este o cale bună de a-i ameliora durerile.

Masajul poate începe imediat după ce a căzut buricul copilului, însă este bine ca mămica să se consulte cu medicul pediatru sau cu cel de familie care a supravegheat creşterea micuţului şi să asculte recomandarea ce i se face.

Dacă totul este în regulă, mămicile pot cumpăra uleiul pentru masaj. Este vital să se acorde o mare atenţie produselor pe care le vor folosi asupra copilului. Sunt recomandate uleiurile naturale obţinute prin presare la rece. Pentru a începe masarea copilului, este bine să se verifice dacă produsul pe care îl vor folosi este în regulă şi nu predispune copilul la alergii. Cu o zi înainte, mămica va aplica o mostră pe pielea ei şi pe cea a bebeluşului. Dacă până a doua zi nu apar schimbări ale pielii (iritaţii, înroşire), uleiul poate fi folosit.

Momentul în care se aplică masajul este si el important. Se recomandă să se facă între mese, când copilul este odihnit şi hrănit. Dacă mama observă că nu îi place copilului, se indică întreruperea masajului şi continuarea lui mai târziu sau chiar a doua zi.

Înainte să se înceapă masajul propriu-zis, mama trebuie să creeze o mică oază de relaxare: camera să fie bine încălzită şi cu o lumină difuză. Locul unde se va face masajul poate fi pe pat, masă, covor, unde îi va fi bine şi mamei, dar şi micuţului, peste care se va aşeza o pătură moale. Lângă locul unde se face masajul să se aducă de dinainte uleiul pentru masaj şi alte lucruri folositoare, astfel încât mama să nu fie nevoită să plece şi să lase copilul nesupravegheat.

Copilul este dezbrăcat de haine şi aşezat pe păturica moale, pe spate. Mămica va începe să îl maseze pe porţiuni ale corpului cu mişcări uşoare, fără a apăsa prea tare. Este indicat ca, pe toată durata masajului, mămica să păstreze contactul vizual cu copilul. De obicei, masajul se începe cu masarea picioarelor. Până să se aplice uleiul pe pielea copilului, mămica este sfătuită să îl încălzească între palme şi apoi să îl aplice.

Picioarele. Cu o mână se ţine glezna piciorului, iar cu cealaltă se aplică uleiul de jos în sus pe partea din faţă şi de sus în jos pe partea din spate. Această mişcare se repetă de câteva ori şi apoi se trece şi la celălalt picior. La tălpi, masajul se face cu ajutorul degetului mare al mamei, plecând de la călcâi spre degete. Se masează fiecare degeţel.

Mâinile. Copilul se ţine de încheietura mâinii, iar cu mâna liberă se masează braţul de la umeri până la încheietură şi înapoi. Palma va fi şi ea masată de la încheietură la degete, masând şi degeţelele.

Pieptul. Cu ambele mâini se aplică mişcări circulare pe piept care pornesc din centru şi merg pe laturile corpului.

Burtica. Se masează prin mişcări circulare în sensul acelor de ceasornic.

Spatele. Copilul este aşezat pe burtă pentru a se masa şi spatele. Masajul se face prin mişcări ce pornesc de la umeri până spre fund şi înapoi…

La final, copilul se întoarce pe spate şi se fac câteva exerciţii bune pentru articulaţii. Un prim exerciţiu constă în apucarea mâinilor de încheieturi şi ducerea lor pe diagonala corpului sau aducerea lor la piept şi îndepărtarea lor în lateral. Pentru picioare se propune apucarea lor de încheieturi şi aducerea lor până la burtă prin flexarea genunchilor şi înapoi. Aceste exerciţii se pot repeta de câteva ori. Masajul este gata!

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More