Home Scolari Cum trebuie să discutăm despre viaţa sexuală cu adolescenţii

Cum trebuie să discutăm despre viaţa sexuală cu adolescenţii

de bebee
1,9K views

Viaţa sexuală în ziua de azi este considerată un subiect tabu. De cele mai multe ori, părinţii „fug” de această responsabilitate, evită discuțiile sau, dacă acestea există, se rezumă doar la stadiul în care o fată nu trebuie să rămână însărcinată sau băiatul să nu lase vreo fată grea. Ei bine, aceste piedici apar în urma unor comunicări defectuoase dintre părinti şi copii.

Unul dintre rolurile părinţilor în viaţa copilului său este acela de a reuşi să îşi formeze cu el o relaţie benefică, de încredere reciprocă. Încă de mici, copiii ar trebui să fie stimulaţi să îşi împărtăşească tot ceea ce consideră cu părinţii, să aibă încredere în ei şi curaj ca să adreseze întrebări şi să aştepte răspunsuri din partea părinţilor.

Când adolescentul vine la unul dintre părinţi şi îi adresează o întrebare, mai în toate cazurile, răspunsul este: „Du-te şi vezi ce îţi spune mama/tata!”. Este un răspuns tipic românesc. Da! În loc să îl trimitem într-o parte sau în cealaltă, mai bine ne oprim din ceea ce facem şi încercăm să discutăm cu el despre nelămuririle pe care le are. Mult mai bine ar fi ca părinţii să iniţieze acest dialog, şi astfel să îi dovedească adolescentului că merită să îi spună ce îl apasă şi că se dovedeşte a fi de încredere.
discutie parinti

Unui adolescent, fie el băiat sau fată, trebuie să i se acorde timp şi răbdare. Este momentul când începe să facă parte din anumite grupuri şi va încerca să se identifice cu grupul de referinţă. Dacă în acel grup există un comportament neadecvat, consum de droguri, alcool, tutun sau hărţuiri, adolescentul va începe să se comporte precum ceilalţi. Aceasta vine din dorinţa de apartenenţă la un grup. În schimb, dacă adolescentul a primit de mic o educaţie sănătoasă, va putea să evite şi să îşi facă loc într-un grup mult mai liniştit.

A discuta despre viaţa sexuală cu un adolescent cred că are loc cam târziu. Această discuţie trebuie începută de când copilul este mic şi adaptată treptat pe măsură ce el creşte şi va fi capabil să înţeleagă legătura dintre o femeie şi un bărbat. El deja a văzut în familie un anumit comportament şi va avea tendința să îl aplice şi el (am putea numi acest comportament joc de rol).

Este normal să prefere copilul pe unul dintre părinți. Ştim bine că fetele sunt cu mamele, iar băieţii cu taţii însă mai există şi excepţii. În momentul în care părinţii sesizează din partea copilului că ar exista favoritism pentru unul dintre ei, atunci se ştie că acel părinte va cunoaşte mai multe despre viaţa sentimentală a copilului şi tot el va fi acela care îl poate sfătui şi chiar să îi explice că sexualitatea nu este ceva de care să te ruşinezi.

Asta nu înseamnă că dacă adolescentul va începe să simtă acea dragoste, inevitabil vor apărea greşeli grave, precum o sarcină. Acum este momentul ca părintele să îi vorbească despre acest sentiment, despre importanța lui şi tot ce implică la momentul respectiv. Este important să nu i se impună limite şi să i se acorde votul de încredere. Cu timpul, adolescentul se va întoarce la părinte, va continua să discute despre relaţia lui de dragoste şi, totodată, părinţii vor fi informaţi despre viaţa lui amoroasă…

În concluzie, adolescența este perioada în care toţi încearcă să îşi descopere personalitatea, simt primii fluturi în stomac, iar  hormonii o mai iau la fugă prin corpul lor. Cu o educaţie bine pusă la punct din partea părinţilor, a şcolii, dar şi a informaţiilor ce provin din mass-media, adolescentul îşi poate asuma o poziţie corespunzătoare faţă de tot ceea ce se iveşte în calea lui.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More