Home Scolari Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

de bebee
3,5K views
Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le formeze copiilor deprinderea pentru lectură. Câteva minute în fiecare seara, înainte de somn, în care sa le citească micuțului o poveste, pot face minuni.

Pe măsură ce copilul creşte, părinţii pot aborda lectura împreună cu el. Acest lucru se poate face cumpărându-i cărţi cu multe imagini destul de atractive, astfel încât copilul să fie dornic să vadă şi să îi povestiţi despre ce este în carte.

Şcoala reprezintă acea etapă din viaţă când începi să îţi construieşti viaţa. Pe lângă rolul ei de a forma caractere, personalităţi, însuşire de cunoştinţe, ei bine, este piatra de temelie a construirii unei meserii şi, implicit, cu ajutorul ei, în viitor, al formării şi susţinerii propriei familii. Dar până atunci, mulţi părinţi se confruntă cu refuzul copiilor de a merge la şcoală.

Ce să facem în acest moment? Aceasta este întrebarea pe care şi-o adresează din ce în ce mai mulţi părinți în zilele noastre. De ce s-a ajuns la această împotrivire din partea copiilor? Acest lucru nu se ivește de pe o zi pe alta, ci porneşte şi se consolidează în urma neparticipării active a părinţilor în viaţa copiilor, dar şi a influenţei ce vine din mediul social sub diverse forme (TV, media, anturaj etc.).
copil-la-scoala

Părinţii se pot folosi de poveşti, de mici istorioare despre perioada şcolii, despre ce anume se întâmplă în clasă, cum vor învăţa lucruri noi, cum se vor juca ei și colegii, cum le va vorbi învăţătoarea, şi tot aşa.

De asemenea, în timpul grădiniţei, copiii încep să aibă un anumit program, să înveţe sub îndrumarea unei învăţătoare, să aibă preocupări acasă (de exemplu învăţarea unei poezii sau culegerea unor frunze şi lipirea lor pe foi). Cu puţină creativitate, părinţii pot desfășura acasă diferite activităţi de învăţare, într-un mediu plăcut şi lejer. Jocul de rol este o bună modalitate de obişnuire a copilului cu şcoala.

După clasa a doua, tinerii elevi încep să fie puşi la treabă mai mult, uneori siliţi de către mediul academic să desfăşoare activități care nu le fac plăcere. Multitudinea de teme reprezintă un dezavantaj şi creează o stare de neplăcere copiilor, fapt care va duce la refuzul participării la ore şi chiar la chiulul de la ele. Este momentul în care părinţii trebuie să le ofere înţelegere şi suport, să îi facă să îşi deschidă sufletul, iar copiii să le povestească întâmplările de peste zi, atât bune, cât şi mai puţin bune.

În urma discuţiilor dintre părinți și copii, aceştia pot observa ce anume le place copiilor la şcoală și îi pot ajuta încât timpul petrecut acolo să fie unul mult mai plăcut.

Copiii mai pot fi influenţaţi să iubească şcoala şi prin intermediul dezvoltării relaţiilor cu colegii lor care pot fi mai încântaţi de şcoală…

Şi şcoala poate influenţa iubirea unui copil pentru ea. Dacă şcoala organizează diferite activităţi extraşcolare, cei mai mulţi dintre copii vor veni să participe şi să petreacă timpul în mod plăcut alături de colegi, se pot distra împreună, dar totodată și învăța ceva interesant prin joacă.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More