Home Copii mici 1-5 aniEducarea copiilor Cum trebuie să ne pedepsim copilul – din perspectiva unui psiholog

Cum trebuie să ne pedepsim copilul – din perspectiva unui psiholog

de bebee
2,2K views
pedeapsa

Dacă doriţi să aveţi copii respectuoși, autodisciplinați, iubitori şi cumpătați, nu îi pedepsiți. Sau cel puţin nu fiţi prea duri cu ei; este necesar să fiţi mai maleabili şi să aveți o mai mare încredere în ei.

Sigmund Freud, fondatorul şcolii de psihanaliză, a fost primul care a stăruit asupra „nevoii de pedeapsă” repercutată de copilul conştient că a greşit.

Pedeapsa în rândul celor mici provoacă o mai mare abatere. Vor deveni irascibili şi defensivi. Pedepsirea costă foarte mult, nu din punct de vedere financiar, ci al sentimentelor, în locul celor pozitive, ei, dar şi părinţii se vor simţi rău, vor avea gânduri negative atât despre sine, cât şi despre cei din jurul lor, mai ales despre cei care i-au mustrat. Atunci, probabil vă întrebaţi: ce mai rămâne de făcut?!

Reglementaţi-vă propriile emoţii

În viaţa lor aţi fost şi veţi rămâne un model, tocmai de aceea e nevoie să fiţi unul pozitiv, să aibă ce să înveţe de la dumneavoastră. Păstraţi-vă calmul, meditaţi, luaţi o mică pauză, analizaţi foarte bine situaţia şi găsiţi soluţii. Chiar dacă este foarte dificil, nu acţionaţi pe moment, deoarece întotdeauna vă va părea rău. Puneţi-vă în locul lor, întotdeauna au un motiv întemeiat pentru a realiza ceva.

Uneori, copilul greşeşte în necunoştinţă de cauză. Dumneavoastră trebuie să îl îndrumaţi şi să îi arătaţi unde a greşit, dar pedepsindu-l şi eventual folosind violenţa nu va fi niciodată o soluţie. Se va simţi abandonat, respins de cei din jur, plin de sentimente negative.

Setaţi limite, dar transpuneţi-vă mai întâi în locul lor

Din momentul în care se vor simţi înţeleşi, copiii vor accepta restrângerile.

Cum să făuriţi regulile

În primul rând conceperea lor trebuie făcută în mod obiectiv. Mai apoi, se cuvine să fie explicate clar şi succint. Dacă intervin modificări, se impune comunicarea lor; dacă nu o veţi face, ei se vor simţi extrem de bulversaţi, neştiind cum să mai acţioneze pe viitor. Întotdeauna precizaţi repercursiunile încălcării regulilor.
Cu toate că nu e indicat, uneori va trebui să îi pedepsiţi pentru a nu avea consecinţe grave în dezvoltarea lor ca persoane adulte. Pedeapsa trebuie executată atunci când copilul repetă aceeaşi greşeală în mod conştient şi să fie proporţională cu fapta comisă.

Orice regulă impusă devine favorabilă şi sustenabilă dacă ajută la evoluarea armonioasă a copilului, la aplicarea în societate din propria voinţă.

Nerespectarea lor va conduce, bineînțeles, la aplicarea unor penalizări.

Mai mult timp liber cu familia

Petreceţi mai mult timp cu ei, mergeţi în excursii, jucaţi-vă cu ei. Aşa vor putea învăţa ce e bine şi ce nu, explicându-le înainte de a le comite și fără a țipa la ei.

Negocierea

Aveţi grijă, deoarece unii sunt foarte talentaţi în manipulare. Contează, bineînţeles, şi vârsta, dar dacă observă că le merge, ei tot vor continua, așadar cel mai indicat este să îi opriţi din timp de la o asemenea manifestare. Cu toate că îi iubiţi mult, fiţi realişti, pentru ca mai târziu să nu regretaţi.

Vedeţi diferenţa între mofturi şi necesităţi

Nu apelaţi la bătaie

Dacă o veţi face, se va simţi neiubit, nedorit şi neapreciat.

Se recomandă cel mai mult ca, atunci când copilul va greşi, să îl trimiteţi în camera lui pentru a reflecta asupra a ceea ce a făcut.

Se cuvine ca deciziile să fie luate de ambii părinţi, să fie unanim acceptate, iar dacă unul dintre voi va impune o regulă sau o pedeapsă, celălalt să nu comenteze în faţa copilului, chiar dacă nu îi convine, pentru a nu îl bulversa…

Şi nu uitaţi să vă iubiţi copiii şi să faceţi tot posibilul să fiţi cât mai înţelegători!

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More