Home NastereaTravaliu De ce avem dureri în timpul travaliului?

De ce avem dureri în timpul travaliului?

de bebee
2,5K views
dureri în timpul travaliului

Pentru a fi pregătită să faci față durerii apărute în timpul travaliului, trebuie să fii o gravidă bine informată cu privire la ce înseamnă nașterea naturală, când apar durerile nașterii, cum sunt ele și care sunt metodele de ameliorare. În timpul sarcinii, ne gândim de multe ori: „oare de ce avem dureri în timpul travaliului”?

Ați auzit, probabil, multe povești înfricoșătoare relatate despre nașterea naturală și durerile ce apar în timpul travaliului. Frica de durere nu vă poate răpi bucuria și împlinirea de a fi mamă.

Durerea în timpul travaliului este cauzată mai ales de contracția mușchilor uterini și de presiunea exercitată asupra colului uterin. Uterul este format din mușchi ce se contractă puternic și în mod repetat în timpul travaliului. Contracțiile sunt sursa primară a durerii în timpul travaliului, nu atât pentru că sunt resimțite ca fiind cea mai puternică durere, ci din cauza faptului că pe măsură ce travaliul avansează distanța dintre ele se scurtează. Forța contracțiilor, greutatea și poziția copilului, viteza cu care se derulează travaliul sunt factori importanți care influențează intensitatea durerii. Aceste contracții sunt resimțite cel mai puternic în abdomen și în zona pelviană. Pe lângă aceste contracții, femeia poate simți presiune și în spate, în regiunea sacrată, pe vezica urinară, perineu, rect și intestine.
dureri travaliu nastere

Durerile din timpul travaliului se intensifică treptat, în funcție de stadiul acestuia.

Începutul travaliului (până la opt ore sau mai mult)

Are loc dilatarea colului uterin care se deschide până la trei sau patru cm și începe să se subțieze. Contracțiile la început sunt rare, momentul în care apar variază între cinci și 20 de minute, durează mai puțin, în mod normal durează între 30 -60 de secunde și sunt mai slabe sau moderate ca intensitate.

Travaliul activ (între două și opt ore)

Contracțiile devin din ce în ce mai dese și mai intense, colul uterin se dilată la șapte cm și se scurtează. De obicei, acesta este momentul când femeile apelează la medicamente împotriva durerii.

Tranziția (până la o oră)

Durerea este mai puternică în timp ce colul uterin s-a dilatat complet, ajungând la zece cm. Pe lângă contracții, femeia mai poate simți durere la nivelul spatelui, în zona inghinală, pe coapse.

Împingerea (de la câteva minute la câteva ore)

Contracțiile sunt lungi și dureroase, se recomandă ca femeia să respire adânc între două contracții. Durerea este intensă, culminată de o presiune majoră, în timp ce femeia simte o dorință mare de a naște copilul. Copilul va presa pe rect și femeia simte o nevoie acută de a merge la toaletă, de aceea, înainte de intrarea în sala de naștere se face o clismă pentru a goli rectul. Cu cât gravida este mai aproape de expulzie, cu atât durerile sunt mai puternice. În momentul expulziei, când capul copilului devine vizibil și iese afară, se simte o senzație de arsură sau înțepătură în jurul orificiului vaginal în timp ce aceste se întinde.

Scoaterea placentei (până la 30 de minute)

Această ultimă etapă este mai ușoară, contracțiile slabe contribuie la evacuarea placentei. După naștere, mămica va avea un sentiment de ușurare, durerile au dispărut și în final va ține în brațe bebelușul mult așteptat…

Suportul psihologic sau lipsa lui, anxietatea, frica, jena precum și poveștile pozitive sau negative despre travaliu pot influența percepția asupra durerii în timpul travaliului. Este știut faptul că stresul și panica pot accentua durerea în timpul travaliului. Cu cât sunteți mai informată despre toate aspectele travaliului, cu atât veți trece mai ușor peste obstacole. Dacă pragul la care poți suporta durerea este scăzut, te simți vulnerabilă, poți apela la cursuri Lamaze pentru a fi pregătită mental și fizic pentru naștere.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More