Home Bebelusi 0-12 luniAlaptarea Efectele pozitive şi negative în prelungirea perioadei de alăptare

Efectele pozitive şi negative în prelungirea perioadei de alăptare

de bebee
3,K views
alaptare

Încă de când sunt însărcinate, viitoarele mămici îşi imaginează momentele pe care le vor petrece cu micuţii lor. Printre aceste momente, cel mai important şi definitoriu în relaţia dintre o mamă şi copilul ei este acela când se săvârşeşte alăptarea.

Prin alăptare se realizează două fapte mari: prima descrie relaţia care se formează între mamă şi pruncul ei, una cu un puternic impact emoţional pentru cei doi protagonişti, şi a doua, atunci când copilul primeşte hrană, laptele matern supt la sânul mamei lui.

Inevitabil apare şi momentul în care mama decide că trebuie înţărcat copilul, în cele mai multe cazuri în jurul vârstei de un an. Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează că un copil ar trebui să fie hrănit cu lapte matern exclusiv șase luni de zile de la naştere şi apoi să se continue alăptarea alături de hrana diversificată până spre vârsta de doi ani. În continuare, se vor prezenta efectele pozitive şi negative în prelungirea perioadei de hrănire a copilului cu laptele matern.

După cum se ştie, foarte benefic este laptele de „început” al mamei numit: colostru. Orice copil ar trebui să aibă parte de acest lapte, datorită conţinutului bogat în anticorpi, ce îi asigură o bună protecţie împotriva diferitelor boli şi infecţii. Printre avantajele prelungirii alăptării după vârsta de un an se enumeră:

  1. Reducerea apariţiei unor infecţii sau boli cronice.
  2. Reducerea riscului de obezitate.
  3. În cazul unor afecţiuni sau după perioada suferindă, laptele asigură copilului aportul de nutrienţi necesari care să ajute la revenirea organismului şi a funcţiilor sale.
  4. Alăptarea poate fi un mijloc de calmare a suferinţelor copilului, din diferite motive.
  5. Datorită hormonilor ce stimulază lactaţia, multe mămici sunt protejate de riscul de a face cancer de sân, afecţiuni genitale, osteoporoză.

Părerile specialiştilor sunt diversificate în privinţa efectelor negative pe care o alăptare mai prelungită le-ar avea asupra copilului. Unii spun că efectele asupra imunităţii care s-ar transmite prin laptele mamei sunt de folos în primele șase-șapte luni de la naştere, după care copilul va urma să beneficieze de apărarea propriului său sistem imunitar, când începe să îşi exercite funcţia.

Trebuie să se ţină cont şi de faptul că tot ceea ce consumă mama, sau se petrece în organismul ei, influenţează şi calitatea laptelui. De exemplu, în momentul în care apare menstruaţia, în corpul mamei se produc nişte schimbări hormonale. O parte din acei hormoni pot trece în laptele mamei, ajungând astfel la bebeluş, şi duc la creşterea unei pilozităţi mai puţin normale la copil.

Dacă mama este fumătoare, substanţele care se regăsesc în ţigară ar putea afecta sănătatea copilului. Efectele acestora se concretizează la nivelul sistemului respirator şi al celui digestiv, tulburări ale somnului, predispoziţie pentru tutun în adolescenţă etc.

În concluzie, nu se cunosc îndeajuns efectele negative ale alăptării pe o perioadă mai prelungită, ci doar beneficiile pentru bebeluş şi mama sa, de aceea, datorită complexului de factori buni pentru sănătatea celor doi protagonişti, în special a micuţului, se recomandă consumarea laptelui matern pe o perioada nestabilită…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More