Home Bebelusi 0-12 luniIngrijirea bebelusului Este bine să spălăm pe dinţi bebeluşul?

Este bine să spălăm pe dinţi bebeluşul?

de bebee
4,4K views
Este bine să spălăm pe dinţi bebeluşul

După ce că au trecut săptămâni în care ţi-ai văzut bebeluşul salivând peste tot şi fiind mai frustrat şi mai morocănos că niciodată, în sfârşit zăreşti primul colţişor alb ce iese din gingiile lui micuţe. Timp de câţiva ani, aceştia vor continua să crească, să cadă şi să crească, până la dentiţia permanentă de la șase-șapte ani.

Dinţişorii bebeluşului pot fi ei mici, dar sunt extrem de importanţi. Ei ţin locul călduţ pentru cei permanenţi, cei de adult. Fără o igienă corectă şi riguroasă, cel mic poate întâmpina probleme în momentul în care mestecă sau vorbeşte. Din această cauză, trebuie să spălăm pe dinţi bebeluşul, şi nu doar atât.

Ai grijă de gingiile bebeluşului!

Poţi începe prin a acorda atenţie gingiilor, în primă fază, fără a folosi însă o periuţă de dinţi sau o pastă. În schimb, urmează aceşti paşi:

  • Ia un prosop mic, umed şi moale;
  • Cu grijă, şterge gingiile bebeluşului, de cel puţin două ori pe zi;
  • Repetă acest procedeu după mese şi înainte de culcare.

Această spălare va alunga bacteriile şi le va împiedica să se agaţe de gingii. Bacteriile pot lăsa în urmă o plagă ce va provoca probleme când vor apărea dinţişorii.

bebelus se spala pe dinti

Spălatul pe dinţi

Când a ieşit la iveală primul dinţişor, mergi şi achiziţionează o periuţă specială – moale, mică şi cu un mâner mai lung.

La început doar umezeşte periuţa. Pe măsură ce îşi fac apariţia şi restul dinţilor, poţi aplica şi câte puţină, foarte puţină pastă de dinţi, când cel mic atinge vârsta de trei ani. Perie cu delicateţe şi răbdare dinţişorii din faţă în spate şi revers.

Trebuie să repeţi această rutină zilnic, până când copilul va putea face acest lucru de unul singur. Cu toate acestea, continuă să îl supraveghezi până ce vei fi sigură că se descurcă singur cu clătitul şi scuipatul – asta se va întâmpla în jurul vârstei de șase ani.

Fii atentă la toate semnele care te-ar putea îngrijora în vreun fel, precum pete mici maro – dacă observi aşa ceva,  mergi la stomatolog pentru un consult.

Chiar dacă nu se iveşte niciun fel de problemă, prima vizită la stomatolog trebuie să se facă în jurul vârstei de un an. Acesta îţi poate da sfaturi folositoare în legătură cu îngrijirea, dentiţia sănătoasă şi, mai ales, despre suptul degeţelului.

Cum previn apariţia cariilor?

Să ai grijă de dinții copilului tău nu e un act complet dacă nu adaugi şi protejarea lor. Pentru a preveni apariția cariilor, încearcă să îi pui în biberon numai formula următoare: lapte praf, lapte matern sau apă.

Evită pe cât posibil să îi dai celui mic suc de fructe, sucuri acidulate sau alte băuturi dulci. Acestea, dar şi laptele, se pot aşeza pe dinţi şi totul poate duce foarte uşor la carii, fenomen cunoscut după numele de „biberonul ce cauzează carii”. Bacteriile care se hrănesc cu zahărul din mâncărurile sau băuturile dulci şi, dacă mai produc acid, atacă periculos dinții şi gingiile bebeluşului…

Dacă trebuie să îţi trimiţi bebeluşul la culcare cu un biberon sau o altă cană specială, umple-o doar cu apă. Evita să îi pui orice altceva dulce, precum zahărul sau mierea.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More