Home SarcinaSanatate si ingrijire Exerciţii kegel – cum le facem şi cum ne ajută

Exerciţii kegel – cum le facem şi cum ne ajută

de bebee
3,7K views
Exerciţii-kegel

Dacă doreşti să faci vreun exerciţiu în timpul sarcinii, e indicat să faci exerciţiile Kegel, deoarece te vor ajuta să îţi sprijini şi să previi problemele muşchilor pelvieni după naştere, şi chiar te vor ajuta să naşti mai uşor.

Când împingi fătul spre pelvis pentru a naşte, nu e nevoie doar de dorinţa ta, ci şi de muşchii tăi pelvieni, care sunt nevoiţi să se întindă, luând proporţii inimaginabile. Vei fi nevoită să ai mai multă grijă de muşchii tăi pelvieni atât în timpul naşterii, cât şi după.

Ce sunt exerciţiile Kegel?

Aceste activităţi te vor ajuta să îţi consolidezi muşchii pelvieni, cei care îţi susţin uterul şi vezica. Scopul lor este să îţi contracte muşchii pelvieni pentru câteva momente, de câteva ori pe zi.
Exerciţii-kegel-in-timpul-sarcinii

Ce câştigi făcându-le?

Muşchii tăi pelvieni sunt nevoiţi să suporte o greutate din ce în ce mai mare odată cu luarea în greutate a fătului. Dar nu întotdeauna au puterea de a te ajuta, de aceea uneori în ultimul trimestru de sarcină vei observa scurgeri de urină atunci când strănuţi, tușești sau mergi pe jos. Acest lucru se întâmplă deoarece nu mai au puterea necesară de a sprijini vezica urninară.

Odată ce se apropie termenul limită de a naşte, aceşti muşchi vor fi întinşi extrem de mult, pentru a facilita naşterea. Numeroase femei vor avea probleme cu vezica urinară după naştere, deoarece nu vor sângera sau nu va fi ceva vizibil în exterior pentru a-şi da seama ce se întâmplă cu acei muşchi.

Studiile au arătat că practicând aceste exerciţii în mod regulat, numeroase femei nu au avut complicaţii la naştere, ba chiar li s-a scurtat perioada de travaliu.

Cum te ajută aceste exerciţii?

Acestea îţi întăresc muşchiul pubo-cocigian, care se desfăşoară din faţa osului spatelui, până la osul pubic. Este ca un ,,hamac” ce sprijină vezica urinară, vaginul, uterul şi anumite porţiuni din rect.

Cum trebuie realizate?

Pentru a identifica muşchii, atunci când mergi la toaletă încearcă să opreşti fluxul de urină pentru câteva secunde, contractând muşchii în acel interval. Evită să îţi ţii respiraţia şi concentrează-te pe ,,strângerea” muşchilor din jurul vaginului şi a rectului. Ia în considerare că dacă micşorezi volumul acestor muşchi în timp ce urinezi sau ai vezica plină, îi vei slăbi.

După ce ai descoperit localizarea lor, poți executa exercițiile fără a mai aplica metoda menționată mai sus, adică e indicat să o faci cu vezica goală.

Pentru a şti dacă le practici corect, ia în considerare:

  • Dacă simţi că muşchiul pubo-cocigian este contractat strângând uretra şi anusul, atunci e corect.
  • Dacă muşchii fesieri, coapsele şi stomacul sunt contractaţi atunci trebuie să mai încerci, vei reuşi să le realizezi cum trebuie.

Printre tipurile de exerciţii Kegel regăsim:

  1. Contracţii – încearcă să îţi contracţi muşchii şi să îi relaxezi de zece ori.
  2. Împingeri – împinge aerul din vagin spre exterior imaginându-ţi că urinezi. Fă-o de cinci ori, apoi mai încearcă o serie de contracţii.
  3. Mişcarea principală – contractează-ţi muşchii timp de trei secunde, relaxează-i mai apoi având acelaşi interval de timp. Execută această mişcare de 10-15 ori.
  4. Pulsaţiile rapide – încordează şi relaxează muşchiul de nenumărate ori, ca într-o pulsaţie.

Dacă doreşti să realizezi aceste exerciţii, este indicat ca mai întâi să îţi întrebi ginecologul…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More