Home Familia Ghidul unui părinte divorțat

Ghidul unui părinte divorțat

de bebee
1,6K views

Deoarece divorțul a devenit o practică destul de întâlnită în viața de familie, părintele divorțat trebuie să știe cum să se comporte cu cei din jur, implicit cu copilul, dacă este cazul.

Divorțul implică mereu mult stres, sentimentele îți vor fi rănite și cu siguranță vor exista discuții contradictorii. Când este implicat și un copil, divorțul devine automat mai dificil, deoarece viața copilului poate fi afectată. Pentru fiecare copil, divorțul părinților aduce cu sine: panică, tristețe, stres, vinovăție, dar și sentimente de confuzie.

Cum trebuie să te comporți cu copilul tău?

Lumea în care a trăit până acum copilul se va schimba radical, deoarece și viața familiei s-a schimbat radical. Evident că în viața de familie vor interveni anumite schimbări.

Copilul se va simți abandonat și speriat, pentru că va rămâne fără unul dintre părinții. Pentru un copil este foarte dificil acest proces al divorțului, deoarece în cele mai multe cazuri trebuie să își schimbe școala, iar prietenii lui vor rămâne undeva în urmă.

parinti-divortati

Trebuie să îți ajuți copilul să se deschidă față de tine, pentru că există un risc imens ca acesta să se închidă în sine și se va integra foarte greu în societate.

Ce fac dacă sunt un părinte divorțat?

1.    Nu-ți folosi copilul pe post de purtător de cuvânt.

Nu îl folosi pe copil pentru a transmite mesaje de la părinte la părinte. Este o decizie total greșită. Divorțul aparține părinților, dar copilul nu trebuie să fie implicat direct în acest proces, pentru că poate fi afectat emoțional.

2.    Nu șantaja.

Ține minciuna departe de relația ta cu copilul. Nu încerca să îl șantajezi pentru a-l atrage de partea ta. Nu-i spune: „ne-a părăsit pentru altcineva”, „nu te iubește deloc”, „e foarte rău” sau: „dacă stai cu mine, îți voi cumpăra tot ce vrei”.

3.    Nu-l disprețui pe celălalt partener.

Chiar dacă v-ați despărțit, nu trebuie să-i formezi copilului o imagine proastă despre celălalt partener. Nu trebuie să știe toate problemele cu care voi doi v-ați confruntat. Lasă-l să rămână cu o imagine frumoasă a celuilalt părinte.

4.    Ține-l aproape pe copil.

Copilul nu trebuie trimis departe de acest proces. El își va da seama că se întâmplă ceva. Dacă îl trimiți la rude, nu înseamnă că este protejat numaidecât de rău. De multe ori, copilul nu primește explicații și nu va înțelege de ce unul dintre părinți a trebuit să plece; el este forțat să se adapteze la noul stil de viață, maturizându-se forțat.

5.    Fii atent(ă) la comportamentul copilului.

Starea psihică a copilului se poate modifica drastic, acesta putând prezenta semne de depresie, apatie, tristețe profundă și rezultate slabe la învățătură.

6.    Dă dovadă de înțelegere.

Pentru a putea fi un părinte înțelegător, ai nevoie de răbdare și ascultare. Chiar dacă cei doi parteneri nu mai formează un cuplu, ei ar trebui să își exercite calitatea de părinte.

Este dificilă viața de familie atunci când ești un părinte divorțat. Poate vei da peste persoane care te vor privi cu alți ochi, crezând că tu ești de vină în această situație. Indiferent de orice, tu ești părinte și trebuie să te implici acum mai mult ca oricând în viața copilului tău. Dacă îți este greu să te înțelegi cu el, ai putea apela la un psiholog care te va ajuta să depășești orice situație…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More