Home Bebelusi 0-12 luniIngrijirea bebelusului Indemnizația de creștere a copilului pentru 2017

Indemnizația de creștere a copilului pentru 2017

de bebee
1,2K views

Venirea pe lume a unui copil reprezintă cea mai mare împlinire pe care om o poate trăi în decursul vieții. Încă de la aflarea veștii, își fac apariția primele instincte menite să protejeze ființa ce are să vină pe lume. Astfel că viitorii părinți au nevoie de tot sprijinul posibil pentru a-i putea oferi copilului condițiile cele mai optime de trai.

Încă de la început, membrii familiei vin în ajutor cu sfaturi, sugestii cadouri pentru cel mic, însă și statul are datoria să sprijine familia care tocmai s-a mărit.

Veste bună pentru mămici: noul guvern, votat și adoptat, pare să facă unele modificări fiscale, iar una dintre aceasta implică indemnizația de creștere a copilului, atât de necesară pentru proaspetele mămici care au nevoie de suport financiar pentru a-și crește bebelușii.

Potrivit datelor, valoarea minimă a indemnizației lunare pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor obținute în ultimele 12 luni, consecutive sau nu, lucrate în decursul ultimilor doi ani de dinaintea nașterii copilului. Această indemnizație are o limită minimă ce reprezintă 85% din salariul minim brut pe țară.

În cursul acestei săptămâni, guvernul a decis majorarea de la 1 februarie la 1.450 de lei, ceea ce va modifica implicit valoarea minima a indemnizației lunare pentru creșterea copilului. Astfel, începând din februarie, nicio indemnizație de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1.232,5 lei (85% din 1450 de lei), adică cu 170 de lei mai mult decât valoarea actuală.

De reținut este faptul că durata concediului pentru creșterea copilului este de doi ani, atât pentru concediul de maternitate, cât și cel de paternitate.

Alte modificări importante care le vor afecta pe proaspetele mămici:

Din anul 2017, va crește şi stimulentul de inserție, ajungând cam la 600 de lei, lucru deloc de neglijat, atunci când mămica va începe să meargă din nou la serviciu.

– Indemnizația va fi egală cu media salariilor pe care mama le-a obținut în ultimul an. În consecință, mămicile vor putea primi pe perioada concediului de creștere a copiilor încă 600 de lei, conform propunerii de guvern.

– Foarte important este că şi mămicile liceene, studente, masterande, doctorande vor putea primi indemnizație timp de doi ani.

– Indemnizația se va acorda doar dacă mama va demonstra că urmează să își suspende activitățile profesionale din care își obținea un venit stabil.

– Mămica ce se află în perioada primirii indemnizației pentru creșterea copilului, și care va primi sume de bani din diverse activități în această perioadă, nu va fi sancționată cu anularea primirii indemnizației, atât timp cât valoarea sumelor primite va fi mai mică de şase ori față de ISR (indicatorul social de referință), altfel că unele mămici vor putea avea posibilitatea să-și rotunjească indemnizația de creștere.

– Extrem de important: actele pentru primirea indemnizației şi toate dovezile ce confirmă anularea a cel puțin uneia dintre toate activitățile profesionale întreprinse de mamă, trebuie depuse cu 30 de zile înainte de a începe perioada concediului…

Noi vă dorim un copil sănătos, voinic și un concediu de maternitate minunat!!!

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More