Home SarcinaSimptome sarcina Modificări hormonale în sarcină

Modificări hormonale în sarcină

de bebee
2,2K views
Modificări-hormonale-în-sarcină

Schimbările hormonale şi psihologice din viaţa unei femei însărcinate sunt unice. Printre hormonii ce cresc în mod dramatic, putem vorbi de estrogen şi progesteron, care îţi vor afecta starea, având un impact deosebit de mare în activitățile psihice şi fizice ale corpului tău.

Estrogenul şi progesteronul:

O femeie însărcinată produce mai mult estrogen (hormon eliberat de ovare şi controlat de hormonul luteinizant, în timpul sarcinii fiind secretat de placentă) în timpul sarcinii decât va produce în restul vieţii sale, permiţând uterului şi placentei să îşi îmbunătățească vascularizaţia, să transfere nutrienţii şi să ajute la dezvoltarea fătului şi în maturarea lui.

În perioada sarcinii începe să crească brusc, ajungând la cote maxime în ultimul trimestru de sarcină.

Desigur, şi nivelul de progesteron (hormon produs de ovare şi corpul galben) este destul de ridicat când sunteţi însărcinată. Modificările cantităţii de progesteron determină o relaxare a articulațiilor şi ligamentelor, o creştere a anumitor structuri din corp, cum sunt ureterele (ce leagă rinichii de vezica urinară) viitoarei mame. Ajută la transformarea uterului, care va fi drept „gazdă” pentru făt în timpul perioadei în care va sta în burtică.

Hormonii din timpul sarcinii şi rănile „suferite” în timpul sarcinii:

Cât sunteţi însărcinată, aceşti hormoni sunt vitali pentru creşterea şi dezvoltarea fătului, dar vă împovărează realizarea exerciţiilor fizice, deoarece ligamentele sunt relaxate. Hormonii determină întreaga postură a femeii însărcinate, sânii îi vor fi mai mari, curbura spatelui creşte, abdomenul i se măreşte din cauza prezenţei fătului, aşadar va fi mult mai dificilă menţinerea echilibrului.

Schimbări hormonale pe perioada sarcinii – efecte:

  • Colul uterin

Ţesutul de col uterin se îngroaşă, devenind ferm şi glandular ce va produce un dop de mucus ce va sigila uterul. Acel dop va fi expulzat în ultimele zile de sarcină sau chiar în timpul acesteia. Înainte de naştere, colul uterin se dilată foarte mult, se subţiază, perminţându-i copilului să treacă prin canalul de naştere.

  • Creşterea părului şi a unghiilor

La majoritatea femeilor, firul de păr se îngroaşă, creşte mai rapid, dar există şi cazuri în care acesta începe să cadă în cantităţi mai mare în timpul sarcinii. Există posibilitatea creşterii părului în zone nedorite, cum ar fi pe faţă, pe spate, pe picioare şi braţe se va îndesi, dar nu trebuie să vă speriaţi, îl veţi putea îndepărta cosmetic, dar aveţi grijă cu ce o faceţi, dacă doriţi îndepărtarea în timpul sarcinii, pentru a nu afecta dezvoltarea fătului.

Hormonii determină o creştere mai rapidă a unghiilor, dar la unele femei va determina fragilitatea lor, ruperea cu uşurinţă, tocmai de aceea nu folosiţi produse chimice pentru a le reabilita, sunt deosebit de periculoase pentru făt!

  • Modificări ale mirosului şi gustului

Unele vor prefera în această perioadă alimentele sărate, iar altele, pe cele mai dulci. Uneori, femeile vor simţi un gust metalic când sunt însărcinate, ceea ce poate agrava simptomul de vomă, indicând un dezechilibru alimentar.

Gravidele vor fi deosebit de sensibile la mirosuri.

  • Schimbările de la nivelul sânilor

Hormonii de sarcină afectează pigmentarea pielii, întunecă uneori areola şi pielea din jurul mamelonului. Sânii vor fi deosebit de sensibili, mameloanele vor fi mai proeminente, dar şi areolele. Pot apărea vergeturi în cazul în care creşterea este bruscă. În timpul celui de-al doilea trimestru, veţi putea observa mici cantităţi scurse de substanţă groasă de culoare gălbuie, denumite colostru…Modificări-hormonale

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More