Home NastereaNasterea prin cezariana Nașterea prin cezariană – ghid complet

Nașterea prin cezariană – ghid complet

de bebee
5,6K views
cezariană

Operația cezariană este o intervenție medicală complexă, cu durata între 30-45 de minute. Se efectuează prin anestezie epidurală, apoi medicul va face o incizie orizontală pe piele, deasupra osului pubian, urmată de o incizie în partea inferioară a uterului. Dupa aceea, se scoate copilui, iar după ce se evacuează placenta, se suturează plaga.

Nașterea este una dintre cele mai importante momente din viața unei femei, aducerea pe lume a unui copil în condiții sigure este preocuparea fiecărei viitoare mămici. În timp ce nașterea naturală este recomandată de medici gravidelor cu sarcina normală, există și cazuri când este nevoie de operație cezariană.

Datorită progresului remarcabil în medicină în ultimele decenii, operația de cezariană a devenit o procedură mult mai sigură prin experiența vastă a medicilor și prin utilizarea echipamentelor medicale moderne. Prin urmare tot mai multe femei aleg acest tip de naștere datorită faptului că sunt atrase de avantajele lui.
operatia de cezariana

Indicațiile medicale specifice nașterii prin cezariană:

-placenta praevia

-dezlipirea placentei

-preeclampsia

-sarcini multiple

-rupturi uterine

-cezariene repetate

-prolapsul de cordon ombilical

-poziția bebelușului, cel mai des în prezentația pelviană

-lipsa progresului în timpul travaliului

-detresă respiratorie la copil

-disproporțiile cefalopelvine

-malformații congenitale

-herpes genital activ

Deși nașterea prin cezariană poate părea mai ușoară și mai sigură pentru viitoarele mămici, ea poate avea riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Complicațiile nașterii prin cezariană:

-efectele adverse ale medicației necesare pentru anestezia epidurală

-complicațiile anesteziei epidurale

-pierderi de sânge

-infecții

-recuperarea este mai grea și mai lungă

-lactația vine mai greu și până atunci copilul va fi hrănit cu lapte praf

-șanse reduse ca următoarea naștere să fie pe cale vaginală din cauza riscului de ruptură uterină, risc care scade după doi ani de la cezariană. Dacă doriți să încercați o naștere vaginală după o cezariană, consultați un medic cu experiență.

În afară de riscurile implicate există și o serie de avantaje ale nașterii prin cezariană sunt:

-Alinarea durerilor.

-Programarea nașterii este un alt avantaj al nașterii prin cezariană față de cea naturală unde sosirea pe lume a bebelușului poate fi neașteptată.

-Intimitatea sporită față de nașterea pe cale naturală unde gravida își expune zonele intime pentru a fi examinată de către personalul medical. În schimb, nașterea prin cezariană se termină mult mai repede, iar zonele intime sunt ferite de privirile celor din jur.

-Nu există risc de epiziotomie.

-Mai multă grijă din partea celor dragi, deoarece recuperarea este mai dificilă, ceea ce înseamnă că timp de câteva săptămâni se recomandă evitarea oricărui efort, astfel că cei dragi se vor ocupa de treburile casnice.

-Zona intimă nu este afectată, așadar sunt șanse mari ca reluarea activității sexuale să fie rapidă și satisfăcătoare. În plus, este evitată epiziotomia, astfel perineul rămâne intact, iar cu înaintarea în vârstă sunt mai puține șanse pentru apariția incontinenței urinare.

-Grija prelungită primită în spital. O bună îngrijire postnatală în spital este extrem de utilă, poți beneficia de ajutorul și consilierea asistentelor medicale privind îngrijirea bebelușului, poți primi informații prețioase privind probleme de alăptare.

-Siguranța bebelușului, care nu mai parcurge canalul nașterii.

Recuperarea după operația cezariană

Mămicile care au născut prin cezariană stau între trei și cinci zile în spital înainte să meargă acasă. Pe măsură ce efectul anesteziei va trece, veți simți durere timp de câteva zile și, pentru ameliorarea durerilor, aveți nevoie de analgezice. Când efectul anesteziei a trecut, puteți mișca picioarele și după 24 ore de la operație veți fi ajutată să vă ridicați din pat și să faceți mișcare pentru a evita formarea cheagurilor de sânge.

După 24 ore veți putea mânca ceva ușor, se recomandă introducerea treptată a hranei solide, pentru a evita formarea gazelor intestinale și balonarea. Între două și patru zile firele de sutură sau copcile vor fi scoase și puteți să mergeți acasă. Odihna este critică pentru recuperare, astfel că eforturile fizice de genul treburior casnice sunt interzise. Exercițiile fizice se recomandă după șase săptămâni de la externarea din spital, este important să se introducă treptat, începând cu exerciții mai ușoare. Condusul mașinii nu se recomandă în primele săptămâni, pentru că unele medicamente vă încetinesc reflexele și vă afectează concentrarea și atenția. Viața sexuală o veți putea relua după patru-șase săptămâni după intervenție…

Cam astea ar fi informațiile pe care ar trebui să știți despre nașterea prin cezariană, sper să vă fie utile!

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More