Home » Trimestrul 2 de sarcina » Săptămâna 17

Săptămâna 17

Pe măsură ce săptămâna șaptesprezece vine și trece, te simți tot mai confortabil cu sarcina ta și simptomele provocate de aceasta.

Iată care sunt cele mai importante schimbări prin care trec o mamă și copilul său în această perioadă.

Începând cu săptămâna șaptesprezece, sarcina devine tot mai vizibilă, iar tu începi să arăți din ce în ce mai mult ca o viitoare mămică. În această etapă, anumite femei se confruntă cu iritații sau alergii. În cazul în care aceste fenomene apar și la tine, nu ezita să apelezi la medicul tău.

Ai grijă la tratamentele pe care ți le poți procura singură! Cel mai sigur este să urmezi tratamentul indicat de un specialist. De asemenea, în cazul în care experimentezi crampe sau senzația de disconfort, încearcă să-ți schimbi postura sau modul în care dormi, astfel încât să poți găsi poziția în care te simți cel mai confortabil.

a 17-a saptamana de sarcina

Mama în săptămâna șaptesprezece de sarcină

Abdomenul tău începe să crească pe măsură ce organele interne se mișcă, pentru a crea spațiul necesar dezvoltării uterului și a copilului. Uterul începe să împingă intestinele în sus și către margini. În această perioadă este posibil să simți dureri ocazionale la nivelul picioarelor, acestea putând fi foarte acute la anumite femei. Aceste dureri sunt cauzate de presiunea asupra nervului sciatic provocate de fătul aflat în plină dezvoltare, nervul sciatic fiind cel mai extins nerv al corpului, întinzându-se de la baza uterului și acoperind întreaga lungime a piciorului.

Aceste dureri pot fi adesea ameliorate prin așezarea unor perne sub picioare, pentru un mai mare sprijin, sau evitând să stai prea mult într-un loc. Tot în această perioadă procesul de transpirație se poate intensifica pe măsură ce volumul de sânge din corp crește. De asemenea, anumite femei prezintă scurgeri vaginale sau congestie nazală. Aceste fenomene sunt normale și dispar imediat după sarcină.

Bebelușul în săptămâna șaptesprezece de sarcină

În săptămâna șaptesprezece de sarcină bebelușul cântărește deja mai mult decât placenta. Cordonul ombilical crește în lungime, întărindu-se și îngroșându-se. Având în vedere faptul că simțul auzului se dezvoltă rapid, zgomote puternice pot speria copilul. Oasele sunt complet formate, iar urechile au ajuns la poziția lor normală. Nici capul nu mai pare așa de mare, datorită creșterii continue a brațelor și picioarelor…

Țesutul adipos începe să se dezvolte ajutând la reglarea temperaturii corporale, iar vernixul, care este un țesut protector, se dezvoltă peste pielea copilului. Micuțul schelet trece de la faza cartilaginoasă la faza osoasă, însă oasele rămân flexibile pentru a permite trecerea prin canalul cervical. În cazul în care copilul este băiat, în săptămâna șaptesprezece acesta va dezvolta glanda prostatei.

Autor: bebee
Etichete

Articole similare

Login

Lost your password?