Săptămâna 3

de bebee
2,7K views
Saptamana 3 de sarcina

Deși prezintă diverse simptome specifice unei sarcini, multe mămici nu știu încă nici în cea de-a treia săptămână dacă sunt sau nu însărcinate. În articolul ce urmează vei găsi mai multe detalii despre ce trebuie să faci în această perioadă, precum și despre schimbările prin care trec atât mama, cât și copilul.

În cazul în care simptomele specifice unei sarcini persistă, iar tu nu ești încă sigură dacă ai rămas sau nu însărcinată, acesta este momentul să-ți faci un test de sarcină sau să consulți un medic ginecolog/obstetrician. În cazul în care sarcina este confirmată, trebuie să-ți alegi un medic obstetrician care să se ocupe de tine și de copilul tău în următoarele nouă luni. La prima întâlnire cu medicul ai grijă să-ți faci o listă cu întrebări pe care trebuie să i le adresezi, precum:

  • Ce schimbări trebuie să faci în ceea ce privește nutriția și stilul de viață?
  • Cât de des trebuie să vii la control?
  • Ce vitamine trebuie să iei?
  • În cazul în care urmezi un tratament medical, acesta ar trebui schimbat sau chiar sistat?

Având în vedere faptul că majoritatea femeilor sunt foarte emoționate la acest prim control, este indicat să se gândească dinainte la întrebările pe care le vor adresa medicului.
a treia saptamana de sarcina

Mama în săptămâna a treia de sarcină

Chiar dacă bebelușul crește, în această perioadă multe femei pierd în greutate din cauza grețurilor, senzației de vomă și a pierderii apetitului cauzată la rândul său de schimbările hormonale. Crampele și secrețiile vaginale sunt, de asemenea, comune. Deși nu se produc foarte multe schimbări în exterior, este important de menționat faptul că schimbările interne sunt majore în această perioadă a sarcinii.

Medicul obstetrician probabil îți va spune că nu este necesar să-ți iei un concediu medical, însă îți va recomanda să mărești doza de nutrienți. Legumele, fructele, dar și lactatele sunt o sursă importantă de acid folic, proteine și fier, toate acestea contribuind la dezvoltarea oaselor, mușchilor și a celorlalte țesuturi ale copilului.

Copilul în săptămâna a treia de sarcină

În a treia săptămână de sarcină, copilul se numește morulă. O morulă este o minge formată din mai multe celule care se multiplică în mod constant. După aproximativ 30 de ore de la fertilizare, morula se divide în două celule, apoi în patru, în opt și așa mai departe, pe măsură ce traversează trompele uterine pentru a ajunge în uter. În această „călătorie”, morula devine un blastocist, acesta umplându-se cu lichid. Până la finalul săptămânii are loc implantarea în mucoasa uterului, numită endometru. Acesta asigură alimentarea cu substanțe nutritive și elimină excrețiile din embrion…

În cea de-a treia săptămână, diverse părți ale corpului încep să prindă formă. Trăsături precum sexul, culoarea ochilor, a părului și a pielii au fost deja determinate. Creierul, capul, coloana vertebrală și tractul gastrointestinal sunt în plină dezvoltare. Tot în această perioadă inima începe să bată, iar dimensiunile copilului variază între doi și cinci milimetri. Aceasta poate fi o perioadă foarte emoționantă pentru părinți, având în vedere faptul că tot acum pot realiza și prima ecografie a copilașului lor.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More