Home Bebelusi 0-12 luniDezvoltarea bebelusului Somnul bebeluşului de la o lună până la 3 luni

Somnul bebeluşului de la o lună până la 3 luni

de bebee
1,4K views
bebelus care doarme cu suzeta in gura

În primele zile de naştere şi următoarele două-trei luni, bebeluşul doarme destul de mult timp. În prima lună, bebelușul doarme în jur de 15-16 ore pe zi.

Restul timpului îl petrece cu mama sa, fie mâncând ori interacționând cu cei din jurul lui. Programul de somn este dezordonat în acest răstimp. Se va trezi plângând când îi va fi foame sau când va avea vreo stare de disconfort, de exemplu colici.

În privinţa somnului, tinerele mămici pot lua unele decizii. Acestea pot încerca să îi formeze un program micuţului, program care să respecte atât orele de somn, cât şi pe cele de veghe şi hrănire. De altfel, mămica poate obișnui micuţul să facă diferenţa dintre zi şi noapte. Atunci când este zi, bebeluşul să nu fie ferit de zgomote sau de lumină, iar pe timpul nopţii, să fie linişte şi lumina mai difuză.

Ce spun medicii despre somnul bebelusului

Medicii pediatri sfătuiesc părinţii unui bebeluş ca în primele luni de la naştere pătuţul micuţului să fie în camera lor. Bebeluşul va fi supravegheat îndeaproape de către ei, deoarece i-ar putea veni repede în ajutor când ar începe să plângă. Este bine ca micuţul să fie luat în braţe şi liniştit şi să nu fie lăsat să plângă cu gândul că se va linişti astfel. Tot ce va ieşi din această situaţie este că micuţului i se va deranja somnul şi va deveni mai agitat decât era.

Alte recomandări vin cu privire la modul în care este aşezat în pătuţ. Multe mame se tem de sindromul morţii subite. Această teamă poate fi calmată şi evitată prin aşezarea micuţului pe spate şi cu picioarele aproape de capătul pătuţului. Important este şi aşternutul pătuţului, în sensul să nu fie prea subţire sau prea greu. Pentru a îl adormi mai repede şi a-i construi un loc liniştit de dormit, mama ar putea să îi pună un prosop cald şi apoi să îl aşeze în pătuţ. Nici jucăriile nu sunt tocmai binevenite în pătuţul unui bebeluş, pentru că s-ar putea ivi accidente nu tocmai plăcute, din care micuţul ar putea ieşi rănit.

De asemenea, micuţul are perioade active de somn în care el visează. Cu timpul, aceste perioade vor scădea din durată, instalându-se adevăratele vise (în jurul vârstei de 10 luni). Până atunci, micuţul va avea mişcări inconştiente, scâncete prin somn, urmând ca apoi să se trezească pentru un scurt moment. Somnul bebeluşului se va regla odată cu trecerea timpului, devenind mai liniştit şi mai puţin activ…

Mămica poate încerca diverse metode prin care să îşi adoarmă bebeluşul sau să îl trezească dacă doarme mai mult decât trebuie. Este benefic ca acesta să fie trezit la intervale de trei ore ca să fie hrănit, asta în cazul în care nu se trezeşte mai înainte. Toată perioada asta ar putea fi caracterizată prin celebra zicală: „Copilul creşte dormind.”

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More