Home Fertilitate, conceptieMenstruatie Totul despre ciclul menstrual regulat

Totul despre ciclul menstrual regulat

de bebee
3,8K views

Majoritatea adolescentelor au ciclul menstrual între 12 și 14 ani, dar există și fete care pot avea menstruație și mai devreme sau chiar mai târziu. Menstruația debutează diferit la fiecare persoană. Debutul menstruației este influențat de gradul de dezvoltare a organismului. O fată care este destul de dezvoltată poate avea prima menstruație la vârsta de nouă ani.

Ce este ciclul menstrual?

Ciclul are două caracteristici: ovulație și menstruație. Ciclul menstrual poate începe în orice zi a lunii. Nu există o zi anume când poate veni. Ziua 1 este ziua primei sângerări, nu prima zi a lunii.

Dacă ai ciclu menstrual, înseamnă că ai ajuns la pubertate, iar organele genitale interne și externe s-au maturizat.

Cât durează?

Menstruația poate dura între trei și șapte zile. În primii trei ani ai ciclului poți sângera mai mult. Există adolescente care au o perioadă mai mare a menstruației, perioadă ce depășește șapte zile. Durata menstruației se poate schimba lunar. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă în primele zile sângerarea este mai abundentă. În ultimele zile ale ciclului, sângerările se vor diminua.

Manifestări:

Pe parcursul ciclului menstrual femeile au de cele mai multe ori stări de disconfort care se caracterizează prin: crampe, nervozitate, balonare și, foarte des, somnolență; aceste simptome pot apărea deseori în zilele dinaintea menstruației.
Crampele musculare din timpul ciclului sunt normale, deoarece s-a produs o ruptură a țesutului uterin, iar uterul se contractă pentru a ajuta sângele să fie eliminat din organism. Crampele tind să fie mai intense în primele zile ale menstruației, când cantitatea de sânge eliminată este mai abundentă.

Tratamente:

Crampele pot fi tratate cu medicamente ce conțin ibuprofen, dar dacă nu vrei să dai banii pe medicamente, poți trata durerea și natural. Căldura poate diminua disconfortul provocat de crampele musculare. Poți să pui o sticlă cu apă călduță pe burtă. Asigură-te că apa nu este fierbinte, pentru că nu vrei să îți provoci singură o hemoragie. Ceaiul de mușețel este foarte indicat în aceste zile. Crampele pot fi combătute dacă înainte de ciclul menstrual vei bea câte două căni de ceai.

Când e cazul să merg la medic?

Dacă durerile menstruale ți se par insuportabile sau se agravează brusc, trebuie să consulți cât mai repede un medic ginecolog. Durerile care apar brusc semnalează o problemă în corpul tău. Sângerările abundente sunt și ele o cauză de îngrijorare.

Mituri care se răspândesc rapid:

  1. Nu am voie să intru în apă.

Sunt femei care consideră că pe perioada ciclului nu ai voie să faci duș sau să intri în apă. Contactul cu apa nu îți va provoca în niciun caz o hemoragie. Dacă plănuiești să mergi la piscină sau mare, nu renunța la planuri. Trebuie să folosești un tampon intern pe care îl vei schimba o dată la câteva ore, pentru a evita anumite neplăceri…

  1. Nu ai voie să faci efort fizic.

În timpul menstruației, nu este interzis să faci efort fizic. Dacă te simți capabilă să faci o drumeție, atunci nimic nu te poate ține pe loc. Activitatea fizică va ține sub control crampele menstruale.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More