Home MamiciSanatate Totul despre endometrioză

Totul despre endometrioză

de bebee
1,7K views
endometrioză

Denumirea de endometrioză provine de la termenul “endometru”, acesta fiind țesutul care se formează în interiorul uterului. În mod normal, dacă o femeie nu este însărcinată, acest țesut se acumulează în fiecare lună, devenind ceea ce se numește menstruație.

Endometrioza apare atunci când acest țesut în loc să se formeze în interiorul uterului crește în afara acestuia, așadar în zone în care în mod normal nu ar trebui să apară. Țesuturile care se află în proximitatea zonei afectate de endometrioză se pot inflama, conducând la dezvoltarea unor blocaje ale sistemului reproducător. După menopauză, aceste creșteri anormale se micșorează, iar efectele lor încep să se estompeze.

Care sunt simptomele acestei afecțiuni?

Endometrioza poate afecta o femeie aflată la menstruație, încă de la primul său ciclu menstrual, până la menopauză. Una dintre cele mai comune simptome ale endometriozei este durerea care apare în special la nivelul abdomenului, zona lombară sau zona pelviană. Gradul de durere resimțit nu are legătură cu dimensiunile zonelor afectate de endometrioză. Anumite femei nu resimt nicio durere, chiar dacă zonele afectate de această boală sunt extinse. Pe de altă parte, unele femei resimt o durere foarte mare, deși zonele afectate de endometrioză sunt destul de mici. Iată care sunt cele mai comune simptome ale endometriozei:

  • Crampe menstruale extrem de dureroase;
  • Infertilitate;
  • Dureri lombare, in zona pelviană sau la nivelul abdomenului;
  • Dureri intestinale;
  • Dureri în timpul sau după actul sexual;
  • Dureri în timpul urinării pe perioada menstruației.

Endometrioza influențează fertilitatea?

Endometrioza extinsă care afectează în mod sever organele reproducătoare afectează implicit și fertilitatea unei femei. Este considerată una dintre cele trei cauze majore ale infertilității la femei. Între 30% și 40% dintre femeile cu endometrioză sunt infertile. Așadar, analizând aceste statistici, majoritatea persoanelor cu endometrioză nu au probleme de fertilitate.

Care sunt tratamentele pentru endometrioză?

Pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, medicii recomandă, în funcție de vârsta acestora sau de durerile resimțite, ca acestea să întrețină relații sexuale timp de un an fără a folosii protecție. Dacă nu reușesc să rămână însărcinate în acest interval de timp, ar trebui să apeleze la un tratament special. Pentru persoanele care nu doresc să rămână însărcinate, tratamentul poate include:

  • Pastile împotriva durerii – funcționează dacă durerile nu sunt severe. Acest tratament poate varia de la medicamente care se cumpără direct de la farmacie, la pastile foarte tari pentru care este nevoie de prescripție medicală.
  • Terapie hormonală – este eficientă dacă zonele afectate de endometrioză nu sunt extinse și dacă durerile sunt mici. Hormonii pot fi administrați sub formă de pastile, injecție sau spray nazal. Cei mai comuni hormoni utilizați pentru a trata această afecțiune sunt progesteronul, anticoncepționalele și hormonul care eliberează gonadotropina…

• Intervenții chirurgicale – reprezintă cea mai indicată soluție în cazul în care zonele afectate de endometrioză sunt extinse și durerile sunt foarte mari. Tratamentul chirurgical poate varia de la proceduri foarte complicate la unele foarte simple. Femeile care se află în această situație trebuie să discute cu medicul lor care sunt cele mai potrivite intervenții chirurgicale, iar apoi care este cel mai bun tratament pe care îl pot urma după operație.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More