Home SarcinaSarcina cu probleme 20 de factori care pot determina avortul spontan

20 de factori care pot determina avortul spontan

de bebee
4,6K views
factori care pot determina avortul spontan

Avortul spontan presupune întreruperea spontană a sarcinii. Avortul este spontan, adică nu intervine nici un factor extern (avort la spital). Un astfel de avort poate avea loc înainte de a 20-a săptămână de sarcină.

Nu puține sunt femeile care trec printr-o astfel de experiență traumatizantă. Din păcate, multe dintre ele nu se documentează suficient și nici nu fac vizite regulate la medic pentru a fi pregătite de sarcină.

Aici îți vom prezenta 20 de factori care pot determina avortul:

Vârsta mamei – Este foarte importantă vârsta pe care o are femeia atunci când vrea să conceapă un copil. O femeie care a trecut de vârsta de 40 de ani prezintă un risc mai mare de avort, decât cele care se află la 25-30 de ani. La 40 de ani, corpul nu mai este la fel de tânăr, iar o sarcină poate fi cam greu de dus până la termen.

Medicamentele –consumul foarte mare de medicamente și, în special, de antibiotice, este considerat ca fiind riscant în sarcină. Medicamentele cresc posibilitatea malformațiilor asupra fătului, care este în plină dezvoltare încă de la primele săptămâni. Atribuirea unor medicamente la întâmplare poate duce la un avort spontan.

Mișcarea în exces – Este dovedit că femeile care lucrează foarte mult pe durata sarcinii prezintă un risc mai ridicat de avort spontan. Este importantă mișcarea, dar până la un anumit punct. Trebuie să te ferești de efort fizic solicitant, căratul greutăților, spălatul gresiei sau practicarea sporturilor competiționale. Nici statul prea mult în picioare nu este indicat pentru femeile însărcinate.

Diferite tipuri de infecție – Există anemii cronice care pot produce moartea embrionului sau a fătului din cauza hipoxiei.

  • Incompatibilitatea RH poate duce la avorturi repetate.
  • Atât bronșita, cât și astmul pot duce la avort, ori prin moartea fătului din cauza hipoxiei, ori prin declanșarea contracțiilor uterine.
  • Infecțiile urinare sunt și ele extrem de periculoase, deoarece pot produce leziuni placentare.

Cofeina consumată în exces

Cofeina, într-o cantitate prea mare, reduce absorbția fierului în cazul mamei. Lipsa fierului duce automat la anemie, iar aceasta se manifestă prin amețeli, oboseală sau ritm cardiac neregulat.

Alimentația

Trebuie să știi că alimentația se numără printre cele mai importante lucruri de care o gravidă trebuie să țină cont. Tot ceea ce mănânci tu mănâncă și bebelușul din tine. O alimentație greșită nu va putea asigura o dezvoltare corecta a sarcinii, iar fătul va putea avea lipsă mare de vitamine. Din această cauză poate apărea și avortul spontan.

Sindromul ovarelor polichistice – SOP

Acest sindrom este, de fapt, o boală care aduce modificări hormonale majore în cazul femeilor. Aspectul fizic al femeii se va modifica generând probleme de sănătate destul de grave. Din această cauză, ciclul menstrual este neregulat.

Un alt factor pot fi infecțiile virale sau acute (rubeolă, pneumonii) sau boli infecțioase precum tuberculoză și sifilis.

Sarcina extrauterină – Ovulul care este fertilizat nu crește în mucoasa uterului, ci în orice altă locație. Acest tip de sarcină este rară, dar nu este exclusă. În cazul acestei sarcini se poate produce o ruptură ce duce imediat la hemoragie internă. Apare la una din 50 de sarcini.

Stresul – pe tot parcursul sarcinii, mama este legată și emoțional de făt. Starea mamei va afecta și starea fătului. Atunci când stresul este prezent, crește și nivelul de cortizol (hormonul stresului). Prezența acestui hormon poate duce la afectarea fătului, ducând în cel mai rău caz la un avort spontan.

Loviturile abdomenului

La o femeie însărcinată, abdomenul este unul dintre cele mai vulnerabile locuri, deoarece acolo se află bebelușul. Lovirea abdomenului poate duce la pierderea sarcinii.

Temperatura

Temperaturile care depășesc 38 de grade C prezintă un risc foarte mare pentru mămicile care se află în primele 12 săptămâni de sarcină. Fătul poate avea malformații la naștere sau se poate naște prematur. Totuși, există și cazuri nefericite în care a avut loc un avort spontan, iar fătul a murit.

Diabetul, în special cel insulino-dependent care debutează la o vârstă adultă poate duce la avort spontan.

Expunerea la substanțe toxice sau dăunătoare. Radiațiile puternice, substanțele chimie periculoase pot afecta atât mama, cât și copilul. Este indicat să stați cât mai departe de astfel de zone care reprezintă un pericol. Substanțele toxice se găsesc și în produsele de curățare din propria casă, așa că mai bine ai grijă ce folosești.

Anomalii cromozomiale

Cele mai multe avorturi spontane se produc din cauza modificărilor cromozomiale numerice care apar la embrion. Dacă nu are loc un avort spontan și sarcina este dusă până la termen, există riscul ca nou-născutul să aibă probleme de sănătate.

Genetica

Studiile au arătat că sunt șanse ca avortul spontan să aibă loc din cazul unei anomalii genetice moștenite. Cel mai des întâlnită anomalie este translocația – atunci când un cromozom s-a atașat de un alt cromozom. Pentru a preveni un avort, cuplurile pot încerca o altă opțiune, și anume fertilizarea in vitro.

Consumul de droguri

Sunt țări în care consumul de droguri nu este pedepsit prin lege. Din păcate, multe femei nu renunță la obiceiurile proaste în timpul sarcinii. Substanțele pe care mama le inhalează sau și le injectează pot fi nocive pentru făt, care este prea mic pentru a supraviețui. Așadar, orice substanță toxică ce intră în contact cu mama va intra automat și în contact cu fătul, putând duce la un avort spontan.

Supraponderalitatea poate constitui o cauză a avortului spontan. O mamă care are prea multe kilograme nu poate asigura o dezvoltare normală bebelușului.

Fumatul pasiv sau direct

În primele săptămâni, sarcina nu este în prea mare siguranță; mediul exterior o poate influența foarte mult. Riscul de avort spontan apare, de asemenea, chiar și în cazul fumătoarelor pasive. Tutunul duce la scăderea fluxului sângelui uterin și oprește implantarea ovocitelor…

Anemia severă

Anemia se caracterizează printr-o lipsă mare de fier, acid folic și vitamina B 12 în organism. Fierul este foarte important pe tot parcursul sarcinii, deoarece lipsa lui poate duce la o naștere prematură sau o greutate scăzută a fătului. Anemia poate apărea și la făt, dacă acesta nu are suficient fier în organism. Din nefericire, se poate ajunge și la un avort spontan.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More