Să alegi naşii celui mic este o misiune extraordinar de importantă şi grea, deoarece persoanele pe care le alegi vor fi responsabile cu ghidarea în viaţă şi lecţiile înţelepte; vor fi mâna ta dreapta.
Naşii bebeluşului vor avea un rol semnificativ în viaţa lui, aşa că ne-am gândit să îţi usuram munca şi să te ajutăm să iei în considerare cei mai importanți factori despre aceşti candidaţi.
Etapele în alegerea nașilor de botez
- Fă o listă
Prima unealtă care te poate ajută în tot acest proces de alegere a naşilor potriviţi este o listă cu calităţi şi defecte ale persoanelor pe care le-ai luat în considerare. Fă o lista cu trăsături de caracter, valori şi realizări pe care le admiri la persoanele în cauză, dar şi cu elemente la care nu ai vrea să îţi expui copilul. Dacă ai aceste caracteristici scrise pe foaie, îţi va fi mult mai uşor să cântăreşti ceea ce este important.
- Observă cum se comportă în preajma bebeluşului
Un naș bun depinde de rolul pe care i-l oferi în viaţă celui mic. Dacă tu doreşti ca acesta să îi ofere ghidare religioasă, lecţii de viaţă sau să preia custodia în cazul în care se produce o tragedie, candidatul pe care îl alegi trebuie să fie cineva care se declară mai mult decât bucuros să accepte acest rol şi responsabilitatea.
- Alege pe cineva cu valori similare
Alege naşii care au valori morale şi etice similare cu ale tale. Acest lucru îi va oferi copilului tău o influenţă pozitivă şi îi va întări gândirea pe care încerci să i-o impui.
- Uită-te întâi în familia ta
Ia în considerare în prima fază să alegi naşii din familia ta, de exemplu o soră sau un verișor. Aceştia pot avea o conexiune mult mai puternică împreună cu cel mic, având în vedere că fac parte din aceeaşi familie, iar copilul îi va vedea drept rude, nu doar ca naşi îndepărtaţi.
- Gândeşte logic şi din toate punctele de vedere
Este extrem de important să alegi nași care îşi vor vedea finul destul de des şi vor avea ocazia să interacţioneze cu acesta sau să ia parte la evenimente importante din viaţa lui. Ai nevoie de niște nași care să-l sprijine şi să îi ofere ghidare în momentele grele, în clipele în care tu nu eşti de ajuns. Alege nași care sunt aproape din punct de vedere geografic, pentru ca cei doi să fie mereu în contact cu el ori de câte ori este cazul.
- Alege pe cineva pe care te poţi baza
Naşii pe care îi alegi trebuie să aibă o viaţă relativ stabilă şi să aibă un puternic simt al responsabilităţii personale, pe care poţi conta ori de câte ori ai tu nevoie în creşterea şi, mai ales, educarea celui mic. Alege pe cineva care îl poate învaţa ce înseamnă responsabilitatea…
- Vorbeşte chiar şi cu un preot
Discuta cu duhovnicul tău această “problemă” pe care ai întâmpinat-o. Acesta îţi poate deschide ochii sau te poate ajuta cu un punct de vedere pe care nu l-ai luat în considerare până acum.