Deşi multe femei se amăgesc atunci când vine vorba de acest subiect, fiind de părere că ele pot fi pentru copiii lor atât mama, cât şi tată, în realitate nu e chiar aşa.
Cu toate că mama îi oferă copilului toată dragostea ei, căldura sufletească şi răbdarea, ea nu va putea lua niciodată locul tatălui copilului, deoarece tatăl are locul lui prestabilit în sânul familiei. El ar trebui să fie capul familiei, iar femeia gâtul său, în sensul că ea este suportul de bază pe care bărbatul se sprijină şi se dezvoltă. Însă, în zilele noastre, foarte mulţi bărbaţi se îndepărtează de acest principiu, din cauza imaturităţii şi a iresponsabilităţii de care dau dovadă, ducând foarte uşor la destrămarea căsniciei lor.
- Tatăl are un rol foarte important în dezvoltarea psihologică şi afectivă a bebeluşului, conturând personalitatea acestuia.
- Tatăl este asemenea unui cordon ombilical, adică, el ajută copilul în a avea încredere în sine, să îi dea aripi ca să zboare şi să devină un adult independent.
- Lipsa tatălui are urmări foarte grave în formarea copilului, deoarece poate produce copilului o serie de dezechilibre psihologice, prin scăderea stimei de sine, a lipsei încrederii în forţele proprii, laşitate, timiditate, ducând foarte uşor la apariţia gândurilor de sinucidere.
- Dacă ţi-ai creat în minte imaginea fiului tău, cum îţi doreşti să fie când va fi mare, trebuie întâi de toate, să fii tu acel gen de bărbat şi să fii un model demn de urmat pentru el.
- Încearcă să nu fii un tată autoritar, care să ţipe şi să îşi critice copilul, deoarece în viitor, îl vei împinge spre alegerea unui anturaj rău famat.
- Oferă cât mai mult timp copilului, comunicând cu acesta şi încercând să îl apropii de tine, şi să încerci să devii cel mai bun prieten al său. Joacă-te cât mai mult cu el, deoarece joaca alături de părinţi îl ajută în dezvoltarea psihică armonioasă. Prezenţa cât mai frecventă a tatălui în preajma copilului îl poate ajuta pe acesta să devină mai responsabil şi mai sigur pe sine.
- Mediul familial este prioritar în viaţa bebeluşului. Modul cum tatăl se comportă cu dragoste, respect, tandreţe cu soţia lui, şi invers, va crea pentru copil o atmosferă armonioasă, plină de dragoste, linişte şi respect, un adevărat model de urmat atunci când va veni rândul lui să se căsătorească.
- Tatăl este văzut de bebeluşi ca o a doua mamă, dar pe care o vede mai rar. De aceea, taţii trebuie să manifeste multă dragoste faţă de copii, grijă şi atenţie.
- Să te apropii de bebeluş încă de când e mic este o foarte bună metodă de a pune bazele relaţiei tată-copil.
- Tatăl este cel care, teoretic, ar trebui să pună bazele unei educaţii morale solide, atunci când începe să înveţe copilul despre ceea ce e bine să facă şi ce nu.
- Tatăl ar trebui să fie cel care să îl înveţe pe copil să îşi asume riscuri, responsabilităţi, obligaţii şi să ştie să se apere în diverse situaţii…
Potrivit unor studii, absenţa sau prezenţa neregulată a tatălui din viaţa unui copil duce de multe ori la inadaptarea socială.