Săptămâna 11

de bebee
1,9K views
Saptamana 11 de sarcina

În săptămâna a unsprezecea de sarcină, mama probabil că a auzit deja bătăile inimii copilului. Tot în această perioadă anumite simptome, precum grețurile de dimineață, încep să se estompeze. Citește articolul următor pentru a afla ce se petrece atât cu mama, cât și cu copilul, în săptămâna a unsprezecea de sarcină.

În cazul în care aveai câteva kilograme în plus sau în minus înainte de sarcină, probabil că în primul trimestru medicul tău ți-a recomandat să mai dai jos sau să mai pui câteva kilograme, în funcție de situație. Este important să continui să mănânci cât mai sănătos și să urmărești instrucțiunile medicului pentru a-i oferi copilului tău nutrienții necesari. Având în vedere că multe din simptomele care cauzează disconfort în decursul primului trimestru își fac din ce în ce mai rar simțită prezența,te poți bucura chiar de o seară în oraș alături de prieteni sau doar de partener, evitând alcoolul și fumul de țigară, bineînțeles.

saptmana a 11-a de sarcina

Mama în săptămâna unsprezece de sarcină

În săptămâna 11, sarcina începe să fie vizibilă. În această perioadă începi să iei din ce în ce mai mult în greutate, sânii sunt mai plini iar abdomenul tău poate părea dilatat. Dilatarea abdomenului este în mare parte cauzată de mărirea intestinelor provocată de încetinirea tranzitului intestinal, provocată la rândul său de mărirea producției de progesteron. Având în vedere acest lucru, problemele cu tranzitul intestinal sunt foarte comune în această perioadă. Totuși, există cazuri în care sarcina începe să fie vizibilă abia între săptămânile 16-20.

Tot în această perioadă o să începi să observi schimbări în ceea ce privește părul și unghiile, acestea crescând într-un ritm alert. Acest fenomen este cauzat de schimbările hormonale care se petrec în corpul tău. Într-un fel sau altul, sarcina afectează fiecare celulă din corpul tău. Începând cu săptămâna 11 multe femei au impresia că simt copilul mișcându-se, însă aceasta este o senzație falsă cauzată de gazele din tractul intestinal. În această perioadă este de asemenea normal ca temperatura corporală să crească, fenomenul fiind provocat de accelerarea circulației sanguine.

Bebelușul în săptămâna unsprezece de sarcină

În săptămâna a unsprezecea de sarcină, capul copilului reprezintă aproximativ jumătate din lungimea acestuia, astfel încât uitându-te la primele imagini cu el te vei gândi că va fi un al doilea Einstein! Unghiile și degetele sunt complet separate și le poți număra în întregime până la finalul săptămânii a unsprezecea…

Oasele copilului încep să se întărească, însă pielea este în continuare transparentă. Fătul este foarte activ, dar prea mic pentru a putea fi simțit de mamă sau altcineva. Înconjurat de lichid amniotic, copilul a învățat deja să înghită. Tot în această săptămână urechile se vor muta în poziția corectă, dinspre gât spre marginile capului. În următoarele trei săptămâni copilul își va dubla dimensiunile. Mai multe vase de sânge se vor forma în placentă, pentru a putea alimenta fătul cu nutrienții și oxigenul de care are atâta nevoie pentru a se putea dezvolta armonios.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More