Săptămâna 13

de bebee
1,2K views
Saptamana 13 de sarcina

Ai depășit deja primul trimestru și acum, în a treisprezecea săptămână de sarcină, ai intrat în al doilea trimestru. Cu toate acestea, încă mai ai un drum lung de parcurs!

Citește articolul următor pentru a afla ce se va întâmpla cu mama și copilul în această săptămână, care pentru cei superstițioși este mereu motiv de îngrijorare.

În această perioadă, este posibil să începi să observi apariția temutelor vergeturi pe abdomen, sâni și șolduri. Luarea în greutate într-un ritm moderat diminuează riscul apariției vergeturilor. De aceea, este foarte important să păstrezi o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Vorbește cu medicul tău sau cu un alt specialist în cazul în care intenționezi să aplici creme sau loțiuni pentru a încerca să oprești formarea vergeturilor. Nu uita că toate produsele pe care le folosești în această perioadă pot afecta dezvoltarea copilului!

a 13-a saptamana de sarcina

Mama în săptămâna treisprezece de sarcină

În această perioadă, presiunea asupra vezicii începe să se diminueze, pe măsură ce uterul tău depășește osul pelvian. Pe măsură ce abdomenul se mărește și presiunea asupra vezicii începe să dispară, este posibil să începi să resimți dureri abdominale. De asemenea, este posibil să începi să simți dureri și la nivelul ligamentelor, deoarece ligamentele care susțin uterul tău încep să fie forțate în timpul procesului de creștere.

Aceste dureri, deși normale, pot fi destul de severe. În cazul în care ești neliniștită din cauza acestui fenomen sau a oricărui alt simptom, nu ezita să îl contactezi pe medicul care se ocupă de tine. Mai mult, în cazul în care aceste dureri sunt însoțite de sângerări sau alte scurgeri de lichide, o programare la cabinet este chiar necesară, având în vedere faptul că aceste simptome pot indica probleme mai grave. În săptămâna treisprezece nu doar copilul este în continuă creștere, ci și sânii tăi! Aceștia se pregătesc pentru lactație și din această cauză sunt acum foarte sensibili.

Copilul în săptămâna treisprezece de sarcină

În această etapă, copilul are aproximativ opt centimetri lungime, doar că este foarte slab. Acesta are încă suficient spațiu în uter pentru a se dezvolta. Ochii săi se deplasează dinspre extremitățile capului, apropiindu-se unul de altul, în timp ce firișoarele de păr care constituie sprâncenele încep să fie din ce în ce mai vizibile…

Pe măsură ce copilul continuă să crească, se dezvoltă și abdomenul său, permițând astfel intestinelor să se așeze acolo unde trebuie. Pancreasul începe să producă insulină, iar oasele continuă să se întărească. Pentru a susține dezvoltarea copilului placenta îl alimentează pe acesta cu vitaminele, mineralele, grăsimile, proteinele și oxigenul de care are nevoie. Mai mult, placenta permite transferul de sânge de la mamă la copil. În săptămâna treisprezece, copilul atinge un nou record, în acest moment având un sistem digestiv funcțional.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More