Săptămâna 14

de bebee
2,1K views
Saptamana 14 de sarcina

În săptămâna paisprezece de sarcină ai intrat în cea de-a doua săptămâna a celui de-al doilea trimestru, însă deși etapele critice în dezvoltarea copilului au trecut deja, este încă extrem de important să ai grijă ce mănânci.

Iată care sunt transformările care se petrec în corpul mamei, dar și al copilului în această perioadă.

În săptămâna paisprezece de sarcină simți în sfârșit că te poți relaxa, având în vedere faptul că organismul tău s-a adaptat deja la schimbările interne care se petrec în această perioadă. Pe măsură ce apetitul tău crește, este important să continui să mănânci sănătos și să faci mișcare fizică. În cazul în care ai impresia că ai luat prea mult în greutate, acesta nu este momentul potrivit pentru a începe o dietă. Nu uita că astfel îți poți priva copilul de nutrienții de care are atât de mare nevoie. În cazul în care totuși chiar simți nevoia să faci ceva în privința kilogramelor în plus, ar trebui să discuți acest lucru cu medicul care se ocupă de tine, să ai grijă să mănânci porții mai mici, dar frecvente de-a lungul zilei și să continui să faci mișcare fizică.

a 14-a saptamana de sarcina

Mama în săptămâna paisprezece de sarcină

Cele mai rele simptome ale sarcinii probabil că au dispărut până în acest moment. Pe măsură ce abdomenul tău continuă să se extindă, vei continua și tu să iei kilograme în plus. Ai grijă însă, deoarece în această perioadă apetitul tău va continua să crească, iar tu vei simți din ce în ce mai mult nevoia de a mânca „pentru doi”.

Pistruii care deja au apărut pe tot corpul vor continua să se închidă la culoare, iar sânii tăi vor continua să fie sensibili. Este posibil să-ți apară alunițe pe corp, dar acest lucru este normal. Schimbările bruște ale stării de spirit sunt tot mai accentuate în al doilea trimestru, însă lucrurile se pot îmbunătății dacă discuți despre asta cu partenerul tău și cu alți membrii ai familiei, ori chiar cu un specialist.

Bebelușul în săptămâna paisprezece de sarcină

În săptămâna paisprezece de sarcină corpul copilului ajunge în sfârșit capul din urmă. Ochii și urechile continuă să se mute în poziția corectă. Pe măsură ce gâtul său crește tot mai lung, bărbia începe să se ridice din piept. Reflexele musculare continuă să se dezvolte, dar copilul este încă prea mic pentru ca mișcările sale să poată fi simțite de mamă. Fătul ia toți nutrienții de care are nevoie direct din placentă, astfel încât trebuie să menționăm din nou: alimentația ta este foarte importantă…

În această etapă, copilul este în continuă expansiune. În decursul unei ecografii vei putea să vezi cum acesta își deschide și închide pumnii și cum își mișcă degetele. Inima sa bate de două ori mai repede decât a ta, dar acest lucru este normal. Mai mult, acesta este capabil să-și sugă degetul cel mare și să facă diverse expresii faciale, printre care și încruntarea.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More