Home SarcinaTrimestrul 2 de sarcina Săptămâna 22

Săptămâna 22

de bebee
195 vizualizari
Săptămâna douăzeci și doi de sarcină

În săptămâna douăzeci și doi de sarcină, pe măsură ce depășesc jumătatea celui de-al doilea trimestru, mama și copilul cresc într-un ritm rapid, dar stabil. În această etapă se produc multe schimbări vizibile în corpul mamei. Tot în această etapă încep să apară și noi simptome, precum durerile specifice sarcinii.

În săptămâna douăzeci și doi deja semeni mai mult cu o femeie însărcinată decât cu o persoană care mănâncă mai mult decât ar trebui. De acum înainte, toți cei care te vor vedea vor ști cu siguranță că ești însărcinată. Multe persoane vor avea tendința să întindă mana și să-ți atingă burtica. Sunt femei pe care nu le deranjează acest gest, însă sunt și mămici care nu se simt tocmai confortabil în astfel de situații. Dacă ești una din mămicile pe care le deranjează asemenea gesturi, ai grijă să le comunici celor din jurul tău acest lucru!

Mama în săptămâna douăzeci și doi de sarcină

În săptămâna douăzeci și doi de sarcină cea mai vizibilă schimbare va fi câștigul în greutate. Pe măsură ce copilul se dezvoltă și linia abdomenului continuă să se mărească, vei lua în greutate până la jumătate de kilogram pe fiecare săptămână. Este extrem de important să vorbești cu medicul despre greutatea ta în timpul sarcinii, deoarece fiecare femeie este diferită, iar fluctuațiile în greutate sunt, de asemenea, diferite. Deși pentru majoritatea femeilor simptomele care provocau disconfort fizic în timpul primului trimestru au dispărut deja, există și mămici care încă se confruntă cu asemenea probleme chiar și în săptămâna douăzeci și doi.

Secrețiile vaginale sunt comune în această perioadă, iar durerile specifice sarcinii încep să-și facă simțită prezența. Cu toate acestea, probabil că vei simți din ce în ce mai des mișcările copilului!

Copilul în săptămâna douăzeci și doi de sarcină

La aproximativ 27 centimetri lungime, copilul tău cântărește aproape 400 g. Din cauza absenței țesutului adipos, copilul tău este încă foarte slab. Însă, acest lucru se va schimba în curând. Pielea este încă zbârcită și acoperită cu lanugo, un păr finuț care crește pe suprafața pielii bebelușului în faza intrauterină. Organele interne se dezvoltă rapid, iar genele și sprâncenele devin diferențiabile.

a 22-a saptamana de sarcina

Chiar și ochii sunt acum complet formați, lipsește doar culoarea irisului. Ficatul copilului a început deja să producă diversele enzime necesare pentru prelucrarea bilirubinei, derivat al pirolului, care se formează prin degradarea hemoglobinei. Celulele roșii produse în fază fetală au o durată de viață mai mică, astfel încât producția de bilirubină este mai mare la un bebeluș…

Bilirubina astfel produsă trece prin placentă și ajunge în sângele mamei, iar ficatul acesteia este cel care elimină bilirubina. În săptămâna douăzeci și doi se dezvoltă și sistemul senzorial. Copilul devine conștient de simțul tactil și începe să-și atingă fața, gâtul, spatele și picioarele.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More