Home SarcinaAvort Sarcina după avort – ce riscuri sunt?

Sarcina după avort – ce riscuri sunt?

de bebee
1,6K views
Sarcina dupa avort

Avortul este o experiență traumatizantă pentru multe femei, însă este acesta periculos în cazul unei sarcini viitoare? Articolul ce urmează oferă răspunsul la această întrebare, explicând riscurile pe care le presupune o sarcină ulterioară unui avort.

De regulă, avortul nu este considerat periculos în ceea ce privește fertilitatea unei femei. De asemenea, cercetătorii nu au găsit date concludente conform cărora avortul este responsabil pentru diverse anomalii congenitale în cazul unei sarcini ulterioare. Cu toate acestea, anumiți specialiști consideră că există legături între avort și următoarele simptome:

  • Sângerări vaginale în primul trimestru al sarcinii;
  • Naștere prematură;
  • Dimensiuni reduse ale copilului la naștere;
  • Probleme la nivelul placentei.

Avortul este de două feluri, medicamentos și chirurgical. Avortul medicamentos se realizează în primul trimestru al sarcinii și presupune ingerarea unor medicamente pentru a se realiza întreruperea de sarcină. Avortul chirurgical presupune îndepărtarea fetusului din uter prin intermediul unor proceduri chirurgicale. În anumite cazuri, în timpul acestor proceduri chirurgicale uterul sau cervixul pot fi rănite.  În asemenea cazuri este nevoie de o altă intervenție chirurgicală prin care aceste daune sunt reparate, astfel încât pacienta să poată rămâne însărcinată din nou. Mai mult, în timpul avortului chirurgical cervixul poate fi slăbit, astfel încât acesta se poate deschide prematur în cazul unei sarcini viitoare. Totuși, această disfuncție cel mai probabil va apărea la femeile care au trecut prin mai multe avorturi chirurgicale.

Medici recomandă să aștepți o perioadă de minimum trei luni de la avort pentru a rămâne însărcinată din nou. Cu toate acestea multe femei nu respectă această perioadă de trei luni. Este însă important de reținut faptul că organismul are nevoie de timp pentru a se putea regenera. Bunăstarea unei sarcini ulterioare unui avort poate fi calculată după mai mulți factori. De regulă, comportamentul prenatal al viitoarei mămici este foarte important pentru a asigura sănătatea copilului. De exemplu, o femeie ar trebui să consume acid folic (vitamina B9) înainte de a rămâne însărcinată, întrucât acesta reduce riscul dezvoltării anomaliilor neurologice congenitale la făt.

Cum te poți recupera mai repede după avort?

  • Consumă cât mai multe fluide.
  • Evită efortul fizic timp de câteva zile.
  • Ia antibioticele prescrise de medic pentru a evita apariția unor posibile infecții.
  • Evită să faci baie în cadă sau să înoți timp de două săptămâni.
  • O femeie poate ovula din nou în decurs de două săptămâni de la avort; astfel, evită să întreții relații sexuale până când te-ai recuperat pe deplin, atât fizic, cât și psihic.
  • În cazul în care avortul a fost efectuat după mai mult de nouă săptămâni de sarcină, este posibil să existe scurgeri ale unui lichid lăptos la nivelul sânilor. Pentru a evita astfel de neplăceri, este indicată purtarea unui sutien fix timp de 24 de ore și evitarea stimulării sânilor…

În cazul în care ai suferit un avort și ești îngrijorată de efectele pe care le poate avea asupra unei posibile sarcini ulterioare, cel mai indicat este să discuți despre aceste probleme cu medicul tău. Acesta te va ajuta să înțelegi care sunt potențialele riscuri și îți va da sfaturi care te vor ajuta să ai o sarcină fără complicații.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More