Sarcina extrauterină apare atunci când ovul fecundat este implantat în altă parte decât în mucoasa uterină. Ovulul se poate implanta în trompele uterine, cavitatea abdominală sau ovare.
Sarcina extrauterină este foarte periculoasă pentru organismul tău deoarece poate duce la ruperea țesuturilor, dar și a organelor interne; astfel se va ajunge la apariția unor hemoragii. Vizita la medic este absolut obligatorie, pentru a evita complicațiile ce pot apărea în viitor.
Când știm că avem o sarcină extrauterină?
La început nu se pot observa diferențe drastice într-o sarcină normală și o sarcină extrauterină. Totuși, atunci când fetusul începe să se dezvolte, mama va avea anumite simptome care nu ar trebui ignorate:
- Dureri pelviene;
- Sângerări vaginale;
- Dureri în timpul actului sexual;
- Senzații de leșin sau amețeli cauzate din cauza unor hemoragii interne.
Cauze:
- Principala cauză care duce la o sarcină extrauterină o reprezintă trompa uterină anormală, care nu lasă oul fertilizat să ajungă în uter. Trompa uterină anormală apare ca rezultat al unei infecții/boli pelviene sau în urma unei intervenții chirurgicale. Trompa poate fi afectată încă de la naștere.
- Prezența steriletului – oprește implantarea celulei-ou la nivelul endometrului. Deși este folosit cu scop contraceptiv, poate crește riscul de a avea o sarcină extrauterină. Pentru a diminua riscul unei astfel de sarcini, steriletul trebuie îndepărtat.
- Fumatul: tutunul poate crește riscul unei sarcini extrauterine. Cu cât femeia fumează mai mult, cu atât crește posibilitatea unei astfel de sarcini.
- Mai mulți parteneri sexuali – studiile arată că femeile care au avut un număr mai mare de parteneri sexuali sunt predispuse la o sarcină extrauterină.
- Bolile cu transmitere sexuală au o mare influență asupra organismului. Dacă există antecedente de infecție, atunci riscul unei astfel de sarcini este destul de mare, deoarece cilii care ar trebui să căptușească trompa sunt suprimați. Cilii sunt foarte importanți, deoarece ajută la transportarea/deplasarea ovulului.
- Vârsta – cu cât vârsta unei femei este mai mare, cu atât organismul ei este predispus la boli și infecții; metabolismul este mai lent decât era în tinerețe. Riscul de a avea o sarcină extrauterină este mai mare la femeile care au o vârstă cuprinsă între 35 și 40 de ani.
- Avorturile avute anterior. În urma unor avorturi, organismul femeii nu se va putea recupera în totalitate și este de la sine înțeles că s-au produs anumite modificări. Din această cauză se poate ajunge și la o sarcină extrauterină.
- Sarcinile extrauterine avute anterior. Dacă ai avut în trecut o sarcină extrauterină, nu este exclus ca în prezent să mai ai parte de una.
- Chirurgia realizată la nivelul trompelor uterine. În urma unei intervenții chirurgicale la nivelul trompelor, vor rămâne numaidecât și anumite cicatrici sau leziuni. Aceste cicatrici îți pot afecta viitoarea sarcină. Ovul nu va mai putea să fie fecundat în mucoasa uterină.
- Contraceptivele orale care nu sunt administrate corect. Dacă acestea nu sunt administrate la sfatul medicului, pot afecta organismul.
- Expunerea la substanțe chimice a gravidei reprezintă o altă cauză a sarcinii extrauterine.
- Medicamentele pentru tratarea infertilității pot determina superovulația…
Ce trebuie să faci când ai o sarcină extrauterină?
Oricare ar fi cauzele sarcinii extrauterine, se recomandă să faci o vizită la medic pentru a ști dacă este în pericol sănătatea ta și cea a fătului. Nu te poți lua după experiența femeilor din jurul tău și în nici un caz să nu îți administrezi antibiotice care nu au fost prescrise în urma unui control amănunțit!