Nu îţi permiţi angajarea unui babysitter, dar vrei ca al tău copil să stea singur acasă. Cum îl poţi îndupleca şi când este pregătit pentru acest pas? Sunt doar câteva din întrebările pe care părinţii şi le pot adresa.
Nu de puține ori părinţii sunt puşi în situaţia în care nu au cui să-şi lase copiii în grijă cât sunt plecaţi la muncă, astfel cei mici fiind nevoiţi să rămână singuri acasă. Dar sunt ei pregătiţi pentru acest pas?
De obicei, este de preferat ca aceștia să aibă peste zece ani, pentru că ei nu reuşesc să se descurce singuri în situaţii de urgenţă.
Pentru a convinge copilul, nu e nevoie decât de oferirea unor diferite recompense, precum dulciuri, jucării sau, mai nou, a anumitor mijloace de petrecere a timpului, precum folosirea laptopului, a telefonului mobil, tabletei ori i se poate acorda permisiunea de a se uita la televizor.
- Nu puţini sunt cei care le oferă dulciuri copiilor lor pentru a fi ascultaţi de aceştia, pentru a face ceea ce li se cere.
Papilele gustative ale copiilor au o „slăbiciune” pentru gustul dulce. Această preferinţă le este determinată încă de când sunt mici, majoritatea preparatelor din comerţ având un adaos de zahăr. Le este greu să admită consumarea de legume sau fructe proaspete care au un gust uşor acrişor sau amărui.
Supradozele de zahăr vor duce în timp la formarea diabetului, a bolilor cardiace, obezității, tensiunii arteriale ridicate şi chiar a colesterolului mărit.
Tocmai de aceea trebuie să vă gândiți de două ori înainte de a-i „manipula” în acest fel pe copii.
- Jucăriile copiilor trebuie să fie proporționale cu vârsta pe care o au. Cele preferate sunt cele care au cât mai multe funcţii sau care imită personajele preferate din desenele animate.
- Gama de laptopuri, tablete, telefoane mobile va fi mereu în continuă dezvoltare, dar oare sunt bune ele pentru copii?!
Conform unor cercetători britanici, copiii mai mici de 12 ani nu ar trebui să folosească telefonul mobil şi tabletele tocmai din cauza radiaţiilor pe care le emană. Ei sunt mai predispuşi la radiaţii decât adulţii, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet format, fiind mai sensibili la acestea. La fel e şi cazul laptopurilor care sunt conectate la internet prin Wi-Fi.
- Vizualizarea desenelor animate sau a altor programe TV.
Nu puţini sunt cei care îşi lasă copiii să se uite la desene, mai ales dacă ei nu sunt acasă. Dar copiii care se uită la aceste programe sunt predispuşi să devină dependenţi, să fie amatori de răzbunare, vor fi sarcastici sau chiar vor recurge la violenţă.
Tocmai de aceea, dragi părinţi, gândiţi-vă de două ori înainte de a folosi astfel de mijloace pentru a-i convinge. Mai indicat ar fi să mergeţi cu ei în diverse excursii la sfârşitul săptămânii, să vă jucaţi mai mult cu ei când aveţi timp, să le acordaţi mai mult timp, eventual să îi răsplătiţi prin cumpărarea unor hăinuţe sau cărţi specifice vârstei pe care o au.
Factorul cel mai important este vârsta pe care o deţine copilul, să înţeleagă că o altă metodă nu există, dar să se simtă destul de matur pentru a face acest pas.
Sfaturi:
- Dacă vrei să îţi laşi copilul de cinci sau șase anişori singur acasă, mai bine ia-l cu tine la muncă. Copiii nu au simţul pericolului şi vor fi dornici să se aventureze.
- Învață-l progresiv să stea singur, luând în seamă reacţiile lui.
- Fă-l pe copil să aibă încredere în el însuși, să nu se gândească la scene în care ceva rău se poate întâmpla.
- Fii sigur că ştie să folosească telefonul mobil, că e capabil să sune la 112 în caz de pericol şi să ştie să încuie şi să descuie uşa.
- Decideţi împreună ce are voie şi ce nu să facă atât timp cât lipsiţi…