Home Uncategorized Desene pentru copii: cum alegem cele mai potrivite desene pentru copii

Desene pentru copii: cum alegem cele mai potrivite desene pentru copii

de bebee
1,7K views
Desene pentru copii

Fie că vrem, fie că nu vrem, mult iubitele desene pentru copii au un rol major în viața acestora. Ca părinți, în ziua de astăzi, vă revine foarte greu sarcina de a controla ceea ce vizionează micuții voștri. Cum să alegem aceste desene pentru copii și ce rol au ele în educația lor veți afla în cele scrise mai jos.

Ce rol au desenele pentru copii?

Diversele desene pentru copii care sunt difuzate în ziua de astăzi ne pot da bătăi de cap. În primul rând, părinții se vor întreba mereu dacă să le permită să sau nu să se uite la aceste desene pentru copii și, dacă îi lasă să se uite, ce anume trebuie să aleagă? În ziua de astăzi, desene pentru copii găsești pe numeroase canale TV, dar și pe YouTube și alte programe.

Lăsând la o parte faptul că desenele animate sunt considerate de foarte multe persoane o formă de pierdere a timpului, ele au și roluri mai importante. De exemplu, anumite desene pentru copii sunt special concepute pentru a veni în ajutorul părinților și al cadrelor didactice în procesul de predare-învățare. Copiii vor înțelege multe lucruri mult mai bine dacă apelezi la audio-vizual.

Elementele de bază, cuvintele esențiale vocabularului celor mici, pot fi învățate mult mai ușor prin asocierea cu imagini și cu sunete. De cele mai multe ori, în desenele animate, aceste elemente sunt combinate.

Aceste desene pentru copii le prezintă o lume diferită de cea pe care o cunosc și în care trăiesc cei mici. Cu ajutorul lor, copilașii își folosesc imaginația, iar copilăria lor devine mai frumoasă, mai magică. Aceste desene pentru copii le relevă cum arată diferite personaje ale copilăriei – Zâna Măseluță, Moș Crăciun etc. Astfel, aceste desene pentru copii vin și în ajutorul părinților, care îi pot ajuta pe cei mici să își imagineze aceste personaje magice care le fac copilăria mai frumoasă și mai palpitantă.

Desenele animate îi pot învăța și lecții importante de viață. În cele mai multe dintre poveștile ilustrate, personajele sunt prietenoase, iubitoare și bune la suflet. Sunt și personaje negative sau personaje care fac lucruri rele, dar acestea își învață lecția și au de suferit, într-un fel sau altul. Acest lucru, dacă este ilustrat în desene pentru copii, le arată ce fel de comportament ar trebui să aibă ei și ce consecințe vor fi dacă se vor comporta inadecvat. De asemenea, prin intermediul desenelor animate, cei mici pot învăța lecții precum compasiunea, afecțiunea, faptul că oamenii trebuie apreciați indiferent de aspectul lor fizic, faptul că iubirea învinge mereu. Aceste lucruri sunt înțelese mai ușor dacă sunt ilustrate în desenele animate.

Care sunt efectele negative ale unor desene pentru copii?

Un număr foarte mare de părinți aleg să nu le permită vizionarea de desene pentru copii. Argumentele lor sunt bine întemeiate. Multe desene pentru copii promovează agresivitatea, de exemplu. Personajele pozitive se luptă cu cele negative. Chiar dacă binele învinge întotdeauna (sau aproape întotdeauna), personajele intră în conflict, se luptă, se rănesc unele pe altele, iar mulți părinți consideră că un astfel de comportament le poate influența în mod negativ copiii. Deși nu o vor face neapărat intenționat, copiii pot fi violenți cu ceilalți colegi și chiar cu prietenii lor. Ei nu sunt conștienți de consecințe.

De asemenea, urmărirea în mod repetat a unor desene pentru copii poate crea dependență. După o anumită perioadă, cei mici pot alege să urmărească desene pentru copii în loc să facă sport sau să se preocupe de alte hobby-uri. Părinții trebuie să fie foarte atenți la acest aspect, deoarece excesul de desene animate duce la sedentarism și chiar la o scădere a notelor de la școală. Deficitul de atenție, lipsa de energie și chef sunt alte simptome ale acestei dependențe de desene pentru copii.

Cum alegem desenele pentru copii?

Pentru a evita situații în care cel mic devine dependent de desene pentru copii, părinții trebuie să își facă un plan destul de strategic. Ei trebuie să se asigure că cei mici nu petrec foarte mult timp la televizor uitându-se la desene pentru copii. Timpul maxim recomandat de medici este de jumătate de oră pe zi. Părinții mai stricți pot alege să le permită vizionatul desenelor animate doar în weekend, dar pentru mai mult timp. De exemplu, îi poți lăsa pe cei mici să se uite câte o oră la desene în zilele de sâmbătă și duminică, iar așa te relaxezi și tu.

Indiferent de timpul pe care alegi să îl permiți celor mici pentru vizionatul desenelor animate, trebuie să le alegi personal. Chiar dacă desenele sunt o modalitate de a petrece puțin timp liber, ele trebuie alese cu grijă. În funcție de vârsta copilului tău, caută desene potrivite pentru el și perioada de copilărie. Alege desenele educative, din care cei mici să poată învăța cuvintele de bază și acțiunile esențiale pe care trebuie să le știe la vârsta lor.

De asemenea, specialiștii recomandă desenele cu animăluțe, pentru că cei mici sunt empatici cu ele. Așa vor învăța și despre alte viețuitoare, despre faptul că acestea au și ele sentimente și trebuie tratate bine.

După vizionarea unor desene pentru copii alese cu grijă de părinți, aceștia pot purta discuții pe baza celor văzute. Părinții pot începe să poarte discuții cu copilașii pe acele teme sau chiar altele. De exemplu, dacă tocmai au vizionat un desen animat, părinții îl pot ruga pe cel mic să desene o scenă care i-a plăcut mult sau să povestească pe scurt ce s-a întâmplat în acel episod.

Pentru unii părinți, perioada în care cei mici descoperă și vor să se uite la desene pentru copii este o perioadă dificilă, cumplită chiar. Ei trebuie să se documenteze, să vizioneze și să aleagă desenele potrivite pentru copiii lor. Nu ar trebui să fie o perioadă așa de speriat; părinții ar trebui să se gândească la faptul că, alegându ei înșiși aceste desene pentru ei, se asigură că cei mici vor învăța ceva după vizionarea lor și au și un anumit control asupra situației. Este bine să știi la ce se uită copilul tău. Faptul că îi poți da o tabletă jumătate de zi doar pentru a-l ține ocupat nu este tocmai educativ și nu deții control asupra conținutului pe care el îl vizionează. De aceea, specialiștii recomandă să fie alese cu grijă aceste desene pentru copii

Așadar, în zilele noastre, când tehnologia ne înconjoară la orice oră a zilei, este de preferat să o folosești în avantajul tău. Lasă-ți copilul să se uite la desene animate însă asigură-te că ceea ce vizionează el este adecvat vârstei sale și are un conținut educativ.

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More