Home Fertilitate, conceptieInfertilitate Cele mai comune cauze ale infertilității la bărbați

Cele mai comune cauze ale infertilității la bărbați

de bebee
2,K views

Infertilitatea la bărbați poate fi declanșată atât de cauze medicale, cât și de influențele exercitate de mediu sau stilul de viață pe care o persoană îl are.

Fertilitatea la bărbați este un proces complex. Din această cauză, problema infertilității ridică multe semne de întrebare în rândul bărbaților. Având în vedere faptul că pentru persoanele de sex masculin infertilitatea este de multe ori opusul virilității, aceasta devine o problemă majoră.

Cauzele infertilității la bărbați

  1. Infecțiile. Anumite infecții pot interfera cu producția de spermă sau calitatea acesteia, sau pot provoca bariere care împiedică circulația spermei. Acestea includ inflamarea epididimitei sau a testiculelor, dar și bolile cu transmitere sexuală, precum HIV. Deși infecțiile afectează de cele mai multe ori în mod permanent organele reproductive, există și situații când sperma poate fi totuși recuperată.
  2. Varicocela. Această afecțiune reprezintă o inflamare a venelor care drenează testiculele. Este cea mai comună cauză reversibilă a infertilității la bărbați. Deși cauza exactă pentru care varicocela produce infertilitate nu se cunoaște cu exactitate, se consideră că este legată de temperatura testiculară anormală. Varicocela influențează calitatea spermei. Tratarea varicocelei poate îmbunătății numărul spermatozoizilor eliberați precum și calitatea acestora, și poate contribui, de asemenea, la succesul fertilizării în vitro.
  3. Cancerul sau alte tumori de acest tip pot afecta în mod direct organele reproductive masculine, prin glandele care eliberează hormonii ce au legătură cu reproducerea. Mai mult, în anumite cazuri operațiile, chimioterapia sau radiațiile utilizate pentru a trata o tumoră pot afecta și ele fertilitatea.
  4. Boala Celiacă. Aceasta este o afecțiune digestivă cauzată de sensibilitatea ridicată la gluten. Boala Celiacă sau celiachia poate cauza însă și infertilitate. Fertilitatea poate fi îmbunătățită după adoptarea unei diete fără gluten.

Influențe exercitate de mediu

  1. Chimicalele industriale. Expunerea îndelungată la benzeni, pesticide, ierbicide, solvenți organici sau orice alt tip de chimicale industriale poate cauza o scădere în calitatea și cantitatea spermei.
  2. Radiația. Expunerea la radiații poate reduce cantitatea producției de spermă. Cu doze înalte de radiații cantitatea de spermă produsă poate fi redusă în mod permanent.
  3. Supraîncălzirea testiculelor. Temperaturile foarte ridicate pot influența, de asemenea, calitatea și cantitatea spermei. Așadar, din acest punct de vedere, sauna sau jacuzzi-ul nu sunt tocmai recomandate. Mai mult, purtarea hainelor foarte strâmte sau lucrul la computer pentru perioade îndelungate pot rezulta într-o supraîncălzire a scrotului și, prin urmare, pot duce și la probleme de fertilitate.

Stilul de viață

  1. Uzul de droguri și alcool. Administrarea steroizilor anabolici pentru stimularea și creșterea musculaturii poate cauza micșorarea testiculelor și a producției de spermă. Uzul de cocaină sau marijuana poate influența,  de asemenea, cantitatea și calitatea spermei. Consumarea băuturilor alcoolice duce la scăderea nivelului de testosteron și poate cauza disfuncții eretice.
  2. Stresul emoțional. Stresul poate să interfereze cu anumiți hormoni. Prin urmare, starea de tensiune emoțională prelungită poate cauza probleme de fertilitate…
  3. Greutatea. Obezitatea poate influența fertilitatea în mai multe moduri, inclusiv prin impactul direct pe care excesul de grăsime îl are asupra organelor reproducătoare, dar și prin faptul că poate cauza schimbări hormonale dăunătoare sistemului reproducător.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More