Home Fertilitate, conceptieInfertilitate Ce este infertilitatea secundară?

Ce este infertilitatea secundară?

de bebee
3,3K views
infertilitatea secundară

Denumirea de infertilitate secundară ridică adesea multe semne de întrebare. Acești termeni sunt utilizați în legătură cu imposibilitatea de a avea un copil. Acest articol tratează în detaliu problema infertilității secundare, explicând totodată și semnificația sa.

Infertilitatea secundară este definită ca inabilitatea de a rămâne însărcinată sau de a duce la bun sfârșit o sarcină după ce ai avut deja unul sau mai mulți copii. Aceasta este o boală sau o afecțiune a sistemului reproducător adesea diagnosticată după ce un cuplu a avut contacte sexuale neprotejate timp de mai bine de un an, în urma cărora femeia nu a rămas însărcinată sau a suferit avorturi multiple. Infertilitatea este, așadar, o problemă medicală.

Când ar trebui să te îngrijorezi?

Majoritatea specialiștilor susțin că nu trebuie să te îngrijorezi decât dacă ai încercat mai bine de un an să rămâi însărcinată și ai sub 35 de ani. Dacă ai peste 35 de ani și ai încercat să rămâi însărcinată timp de șase luni, ar trebui să consulți un medic. Dacă ai peste 30 de ani și ai avut probleme cu organele ce constituie sistemul reproducător, o menstruație dureroasă, ciclu neregulat, avorturi sau știi că și partenerul tău prezintă anumite probleme în acest sens, nu trebuie să aștepți un an. Poți consulta un medic specialist, precum un endocrinolog sau urolog sau chiar un medic ginecolog.

Influența infertilității secundare asupra psihicului

Experiența emoțională a infertilității secundare este adesea un amalgam de sentimente negative, printre care și furia, supărarea, depresia, izolarea, vina, gelozia și sentimentul că lucrurile îți scapă de sub control. Din păcate, cuplurile care suferă de infertilitate secundară primesc mai puțin sprijin din partea societății decât cuplurile care suferă de infertilitate primară. De cele mai multe ori, societatea nu recunoaște durerea asociată cu infertilitatea secundară, considerându-se că atât timp cât cei doi părinți au deja un copil, nu trec prin nicio pierdere majoră. Mai mult, aceștia sunt adesea criticați pentru faptul că, în loc să fie recunoscători pentru copilul pe care îl au, doresc un altul. Bineînțeles, chiar dacă ești extrem de recunoscător pentru copilul pe care îl ai deja, asta nu însemnă cu nu îți poți dori și un al doilea copil!

Găsirea unei soluții

            Cuplul care se confruntă cu infertilitatea secundară trebuie să se axeze pe dorința de a deveni părinți pentru a doua oară și să cântărească foarte bine timpul, energia și resursele financiare necesare pentru urmarea unui tratament medical sau apelarea la soluții alternative, cum ar fi adopția. Aceste condiții trebuie cântărite, bineînțeles, având în minte și nevoile copilului deja existent…

Adesea, cuplurile au nevoie de ajutor profesionist pentru a putea suporta dificultățile ridicate de infertilitatea secundară. Nu este ușor să deplângi ceea ce ar fi putut să fie, astfel încât dacă starea de depresie se instalează pentru o perioadă mai mare de câteva luni, cel mai indicat este să apelați la un medic psiholog. Astfel, fie că decideți să urmați un tratament medical, să apelați la adopție sau să îmbrățișați familia deja existentă, este important să vă regăsiți echilibrul familial.

 

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More