Pastilele anticoncepționale pot afecta fertilitatea? Aceasta este una dintre întrebările cel mai des întâlnite atunci când vine vorba de utilizarea pastilelor anticoncepționale. În articolul următor vei găsi răspunsul detaliat la această întrebare.
Până în momentul în care începi să te gândești la a-ți întemeia o familie, probabil că ai petrecut deja cinci, zece sau chiar 15 ani din viață încercând să eviți o sarcină. Așadar, după atâta vreme în care ai încercat sa obții opusul a ceea ce îți dorești acum, este normal să începi să te gândești la efectele pe care pastilele anticoncepționale le au asupra fertilității.
Specialiștii susțin că, în afară de câteva excepții, imediat după ce ai încetat să iei anticoncepționale, fertilitatea ta ar trebui să nu prezinte nicio problemă. Cu toate acestea, dacă întrebi cinci femei diferite despre experiența pe care au avut-o ele cu pastilele anticoncepționale, probabil că vei primi cinci răspunsuri diferite. Unele dintre ele vor spune că aceste pastile le-au reglat ciclul menstrual, în timp ce altele vor afirma că toți acei hormoni sintetici cu siguranță au avut efecte negative asupra sistemului reproducător.
Mai mult, anumite femei sunt atât de îngrijorate de faptul că acea pastilă poate afecta sănătatea bebelușului, încât consideră că trebuie să treacă o anumită perioadă de timp înainte de a rămâne însărcinate, perioadă necesară eliminării din corp a substanțelor conținute de acele pastile. Există însă studii care demonstrează că bebelușii care au fost concepuți imediat după ce mamele lor au încetat să ia anticoncepționale nu prezintă un risc mai ridicat de a avea defecte din naștere.
Un alt mit care s-a creat în legătură cu pastilele anticoncepționale este cel conform căruia trebuie să treacă mai multe luni de la încetarea tratamentului până când ovulația revine la normal. Medicii susțin însă că acest lucru nu este adevărat și că ovulația ar trebui să revină la normal în câteva săptămâni. În acest sens, studii recente au demonstrat că într-un an de la încetarea tratamentului cu anticoncepționale 80% din femei pot rămâne însărcinate, un procent asemănător cu cel al femeilor care nu utilizează asemenea pastile. Mai mult, aceste pastile pot chiar favoriza fertilitatea prin faptul că micșorează riscul de a dezvolta cancer ovarian sau uterin. De asemenea, acestea pot suprima simptomele endometriozei.
Efecte secundare ale pastilelor anticoncepționale asupra fertilității
Există cazuri în care anumite femei pot suferi dezechilibrări hormonale odată cu încetarea tratamentului. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de amenoree, afecțiune reprezentată de întârzierea prelungită sau lipsa menstruației, poate fi atribuită altor factori precum vârsta, greutatea, stilul de viață sau diverși alți factori psihologici, și nu neapărat anticoncepționalelor…
Sfaturi
Odată ce ai luat decizia de a renunța la anticoncepționale, așteaptă până îți termini doza lunară. Anumiți medici recomandă folosirea prezervativului o lună sau două după încetarea tratamentului cu anticoncepționale, dar asta e numai pentru a putea calcula cu ușurință care este data la care este așteptată venirea pe lume a bebelușului. Cu toate acestea, chiar dacă ai rămas însărcinată imediat după ce ai renunțat la anticoncepționale, există diverse teste pe care le poți face pentru a afla câte zile are sarcina.